Ambulance-drone moet overlevingskans bij hartstilstand vergroten

din 28 okt 2014

De Leuvense ingenieur-student Alec Momont pakt uit met een drone die dienst doet als ambulance. Momont kreeg voor zijn afstudeerproject de steun van de organisatie Living Tomorrow  uit Vilvoorde.

Een snelle reanimatie vergroot de overlevingskans bij een hartinfarct aanzienlijk.  Maar ziekenwagens doen er soms lang over om op de plaats van het onheil te geraken. Maar de drone van Alec Mommont heeft geen last van files.  

“Die kan met een snelheid van meer dan 120 km per uur tot bij de persoon in nood geraken. Hij beschikt ook over een aantal hulpmiddelen, zoals een defibrillator, om de situatie te stabiliseren”, vertelt de uitvinder Alec Mommont. 

De drone beschikt ook over een video- en geluidsverbinding waarmee een hulpverlener vanuit een centrale instructies kan geven aan de omstaander. Toen Living Tomorrow hoorde van dit project was het enthousiasme meteen groot. Zij zullen de ontwikkeling van deze drone mee ondersteunen.  Probleem is wel dat vluchten met drones op dit moment nog verboden zijn in ons land. Maar Living Tommorow verwacht dat we wetgeving binnen 3 jaar zal worden aangepast.