caroline_muco.jpeg

Europese Mucoweek: Caroline (38) uit Zaventem vertelt over haar 'onzichtbare' ziekte

6 maanden geleden

Het is deze week de Europese Mucoweek. Mucoviscidose is een genetische aandoening die de slijmen in de longen, keel en darmen te dik maakt. Caroline Goossens uit Zaventem zou volgens artsen door de ziekte maar 5 jaar oud, maar ze is nu 38 en een trotse mama. Makkelijk is dat niet, want de ziekte brengt elke dag moeilijkheden en zorgen met zich mee. Bovendien heerst er nog altijd een taboe rond die ‘onzichtbare’ ziekte. Daarom doet Caroline haar verhaal.
 

Dagelijks slikt Caroline een resem pillen en vitamines, om nog maar te zwijgen over de aerosoltherapie die elke dag twee uur duurt. Mucoviscidose is een genetische taaislijmziekte waardoor slijmen niet voldoende vloeibaar zijn. De longen worden vaak het hardst getroffen. Caroline noemt haar ziekte een ‘onzichtbare’ ziekte, want je ziet niet dat ze ziek is. Dat zorgt voor veel onbegrip.

De levensverwachting van een mucopatiënt ligt vaak ver onder het gemiddelde. Toen Caroline pas geboren was en de diagnose vrij snel werd gesteld, gaven dokters haar 5 jaar. Intussen is ze 38 en fiere mama van Lou (2,5). “Het moederschap maakt mij kwetsbaar, maar ook trots op wat ik ondanks mijn ziekte gepresteerd heb,” zegt ze.

Mucoviscidose treft jaarlijks bijna 1.500 Belgen. Meer informatie over de ziekte, vind je hier

Het verhaal van Caroline zie je in ons nieuws.