ziekenhuis.png

Lenniks zorgcentrum Zonnestraal maakt zich grote zorgen over stroomuitval

maa 8 sep 2014

Als het deze winter tot een stroomafschakeling komt, dan zit de gemeente Lennik in de groep van gemeenten die als tweede aan de beurt komt. Een noodplan heeft de gemeente nog niet en dus bereidt iedereen zich goed mogelijk voor op een eventuele stroomonderbreking van drie uur. Bij verzorgingstehuis Zonnestraal in Lennik maakt men ze zich zorgen, want daar is elektriciteit levensnoodzakelijk.

Verzorgingstehuis Zonnestraal biedt plaats aan 150 personen. Sommige van hen worden via elektronische apparatuur beademd of gevoed.   “Wanneer de elektriciteit wordt stilgelegd loop ik het risico een zuurstoftekort te hebben en dan stik ik. Dus het is noodzakelijk om elektriciteit te hebben”, zegt ALS-patiënt Francesca Militti.   

Zonder elektriciteit kunnen de patiënten ook geen noodoproep doen.  Ook de liften en de brandcentrale zullen niet meer werken.  Zonnestraal overweegt een noodgenerator maar dat is volgens Pieter Deherdt, logistiek verantwoordelijke bij het verzorgingtehuis, niet betaalbaar.  Hij hoopt dan ook dat de energieleveranciers alsnog een oplossing vinden.  Ook moeten lokale besturen volgens hem nadenken over alternatieve oplossingen.