Personeel AZ Jan Portaels Vilvoorde leert reanimeren

don 16 okt 2014

Het ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde gaat al het personeel leren reanimeren.  Het wil op die manier de overlevingskansen van bezoekers en patiënten na een hartstilstand verhogen.  Ook het niet-medisch personeel zal zich de reanimatietechniek eigen moeten maken.

Vandaag is het de tweede editie van de Restart a Haert-day.  Alle bezoekers, medewerkers en patiënten van het AZ Jan Portaels kunnen daarom vanmiddag tussen 11u en 14u een gratis reanimatietraining volgen aan het onthaal van het ziekenhuis. 

De directie wil trouwens dat al het personeel zich deze techniek eigen maakt en zal daarom tweejaarlijks een cursus organiseren.  Bezoekers en patiënten verwachten immers dat een ziekenhuis een veilige omgeving is.  Het personeel moet volgens de directie dan ook adequaat kunnen reageren, ook het niet-medisch personeel. 

In ons land worden elk jaar naar schatting 10 000 mensen getroffen door een hartstilstand.  Wie binnen de 6 minuten geholpen wordt, heeft een overlevingskans van 50 tot 70%.  Om mensen te motiveren een reanimatiecursus te volgen dansen de Belgische Reanimatieraad en de Belgische Cardiologische Liga samen met pendelaars vanmorgen een flashmop in Brussel-Centraal.