tentoonstelling_dementie_1.jpeg

Vermissingsfiche moeten helpen bij de zoektocht naar vermiste mensen met dementie

don 26 okt

De gemeenten Zemst, Kampenhout en Steenokkerzeel hebben samen met de politie van de zone KASTZE een ‘vermissingsfiche’ gelanceerd. Die moet dienen als houvast bij de zoektocht naar mensen met dementie die vermist zijn. De bedoeling is om de éénvormige fiche ter beschikking te stellen van de woonzorgcentra én van mantelzorgers zodat er bij een zorgwekkende verdwijning snel gehandeld kan worden.   

Snel handelen is noodzakelijk bij een onrustwekkende verdwijning van mensen met dementie. Zemst, Kampenhout en Steenokkerzeel willen daarom dat zoveel mogelijk woonzorgcentra en mantelzorgers de vermissingsfiche  binnen handbereik hebben.

Veerle Geerinckx, burgemeester Zemst: ”Deze fiche is opgemaakt samen met de Cel Vermiste Personen. Zo kan er bij een onrustwekkende verdwijning gerichter en sneller worden gezocht.”

Na twintig minuten tevergeefs zoeken in en om het woonzorgcentrum of de woning van de vermiste meteen de politie alarmeren via het nummer 101 is de belangrijkste richtlijn op de vermissingsfiche. Daarnaast bevat de fiche ook een heleboel persoonlijke gegevens. “Die fiche brengt in kaart en in beeld wie de vermiste persoon is, wie de familie is, wat die persoon op het ogenblik van die verdwijning draagt en wie die is. En zeker belangrijk in het geval van dementie is waar dat die persoon naartoe zou kunnen wandelen,” aldus Geerinckx.