20151015_xenia3.jpg

Xenia Geeraerts (Liedekerke) wint Unesco-prijs voor baanbrekend kankeronderzoek

don 15 okt 2015

Xenia Geeraerts uit Liedekerke heeft een Unesco-prijs gewonnen voor haar baanbrekend kankeronderzoek. 

Xenia Geeraerts uit Liedekerke is 23 en verricht hoog in de torens van de VUB onderzoek in de strijd tegen kanker. Daarvoor heeft ze de ‘For Women in Science’-prijs van Unesco en L'Oréal gekregen. Een bedrag van 60.000 euro. Met dat geld kan Xenia haar onderzoek voortzetten. “Het is zo dat er momenteel geweten is dat er binnen een tumor niet alleen kankercellen aanwezig zijn, maar ook cellen van ons eigen immuunsysteem. De cellen van ons immuunsysteem zijn  in staat om abnormale cellen zoals een kankercel te doden. Maar in aanwezigheid van kankercellen kunnen onze immuuncellen gebrainwasht worden om de tumorgroei te helpen zodanig dat er uitzaaiingen ontstaan”, verduidelijkt Xenia Geeraerts. Xenia onderzoekt hoe dit precies kan gebeuren. Als ze dat geheim achterhaalt dan kunnen dokters kanker beter bestrijden.

De prijs van Unesco en cosmeticagigant L'Oréal is dus volledig terecht. Met de prijs wil de organisatie meer vrouwen in de wetenschap krijgen. Want zeker op het hogere niveau in de wetenschapswereld zwaaien mannen nog steeds de plak.  Maar Xenia zal het hoe dan ook maken in de wetenschap.  “Als klein meisje was ik al heel hard geïnteresseerd in hoe het menselijk lichaam functioneerde. Ik heb lang getwijfeld om geneeskunde te studeren. Uiteindelijk ben ik tot de constatatie gekomen dat het me meer interesseert om te kijken naar de onderliggende mechanismen van een ziekte en wat we daaraan kunnen doen. En daarvoor was bio-ingenieur de perfecte oplossing”, aldus Xenia Geeraerts.

Xenia is dag en nacht bezig met haar project. Om te ontspannen speelt ze toneel in Liedekerke. KrisKras krijgt alvast een blik achter de schermen van haar wetenschappelijk onderzoek. Vanavond na het nieuws in RINGtv.