Sleuteloverhandiging modelwoning 3Wplus aan Providentia

3Wplus overhandigt sleutel duurzaam gerenoveerde sociale woning aan Providentia

don 21 maa

In Opwijk overhandigde energiehuis 3Wplus de sleutel van een volledig energiezuinige en duurzaam gerenoveerde demowoning aan woonmaatschappij Providentia. Die zal de woning de komende negen jaar sociaal verhuren. “We hopen dat dit project eigenaars aanzet om hun leegstaand pand om te vormen tot een sociale woning,” klinkt het.

Zo’n drie jaar geleden kocht vzw 3Wplus langs de Heirbaan in Opwijk een leegstaand pand. Dat werd de voorbije jaren gerenoveerd tot een duurzame en betaalbare woning, zonder gas en stookolie. Het pand is volledig geïsoleerd en uitgerust met hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen, een warmtepomp, een groendak en een regenwaterput. Daardoor ging het EPC-label van de woning van F naar A.

Gevel modelwoning 3Wplus en Providentia

Voor de aankoop en renovatie van de woning trok 3Wplus in het totaal 420.000 euro uit. Daar tegenover staat een premiebedrag van 36.550 euro en huurinkomsten van 72.900 euro, gespreid over de komende 9 jaar. De demowoning moet een voorbeeld zijn voor iedereen in de regio met bouw- of renovatieplannen. “We organiseerden kijkdagen waarop iedereen welkom was,” zegt Ine Renson, coördinator Energiehuis 3W Plus. “Onze renovatiecoaches en andere experts gaven daarbij uitleg over de plannen, de aanpak en de gebruikte technieken. Zo wilden we mensen inspireren om hun woning duurzamer te maken en komen tot een regio met meer kwaliteitsvolle en energiezuinige woningen met minder leegstand.” Want 3Wplus wil vooral ook eigenaars van leegstaande panden inspireren om duurzaam aan de slag te gaan en het tekort aan sociale woningen zo mee aan te pakken.

Deze lente nog zal een gezin zijn intrek nemen in de woning. De algemeen directeur van Providentia, leen Deraedt, kreeg alvast de sleutel overhandigd. “In heel Vlaanderen is er een tekort aan sociale woningen. Er staan momenteel 176.000 gezinnen op de wachtlijst. Daarom legt de Vlaamse overheid elke gemeente een Bindend Sociaal Objectief (BSO) op. Dankzij een aantal projecten en samenwerkingen wil Providentia ervoor zorgen dat Opwijk die doelstellingen haalt.”