Vlaanderen levert nieuwe omgevingsvergunning af voor Broeklin: “Jobs creëren in regio waar het écht nodig is”

vrij 22 dec

Vlaanderen levert een voorwaardelijke omgevingsvergunning af voor het Broeklin-project in Machelen. Dat laten Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie Jo Brouns weten. De werkwinkelwijk moet een pionier worden op het vlak van circulaire economie en voor meer dan 3.000 jobs zorgen.

Het Broeklindossier kent een lange historiek en was ooit bekend onder de naam Uplace. De Vlaamse regering stelt wel een aantal eisen bij het afleveren van de vergunning. Zo moet Broeklin tijdens de openingsuren een shuttledienst voorzien tussen  het station van Vilvoorde en de Broeklinsite. Verder moet de mobiliteit gemonitord worden en moet er jaarlijks een actieplan komen waarbij sensibilisering rond de modal shift een grote rol moet spelen. Ook op het vlak van handelszaken die mogen komen in Broeklin, legt Vlaanderen voorwaarden op.

“De lijdensweg van Broeklin is lang, maar de aanvrager heeft een passende beoordeling en natuurtoets uitgevoerd waarmee ook de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie overtuigd werd van haar aanvaardbare impact. Dat is de juiste manier van werken zolang er geen stikstofdecreet is. Deze vergunning zet het langverwachte licht op groen om jobs te creëren in een regio waar het écht nodig is”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een eerdere vergunning werd vernietigd door de Raad van State. “Met deze vergunning krijgt dit terrein nu opnieuw een duurzame economische toekomst, met een zeer aanzienlijke jobcreatie en een mobiliteitsplan dat op alle vlakken vooruitstrevend te noemen is. Broeklin wordt bovendien een hotspot voor innovatieve maakbedrijven die inzetten op circulariteit”, besluit  Vlaams minister van Economie Jo Brouns.