steam_oetingen.png

Plannen STEAM-academie in Oetingen krijgen vorm, maar verzet blijft

maa 19 dec 2022

De gemeente Gooik heeft de plannen voor de STEAM-academie in detail voorgesteld. Tegen 2025 moet in het centrum van deelgemeente Oetingen een academie voor wetenschap en technologie ontstaan. Op de site is ook plek voor een nieuwe bibliotheek, kinderopvang en kunstenacademie. Al blijft daartegen wel protest. De academie zelf protesteerde onlangs nog tegen de verhuis. 

De gemeente Gooik werkt voor het ambitieuze project samen met een aantal partners, waaronder de VUB. De gemeente zag dit als een opportuniteit om een locatie uit te bouwen waarin ze een aantal diensten kunnen samenbrengen. “Het gaat om een STEM-academie waar wij de A van Arts aan toevoegen”, zegt burgemeester Simon De Boeck. “De muziekschool, tekenacademie, bibliotheek en een kinderopvang krijgen hier ook een plek en zullen samen in één gebouw gehuisvest worden. Het voorontwerp ligt op tafel, de gemeente gaat nu bij de betrokken diensten peilen naar hun specifieke behoeften en wensen.”

Dat betekent dat er wel een aantal diensten uit het centrum van Gooik zullen verhuizen naar Oetingen. “Door alles op één locatie te brengen doen we aan kruisbestuiving”, zegt De Boeck. “Het is een meerwaarde als ouder dat je je kinderen kan afzetten aan de academie waar ze een teken- of muziekles kunnen meepikken, maar ook naar de bib kunnen gaan, een STEM-les kunnen volgen en in de kinderopvang geplaatst kunnen worden.”

Tegen de verhuis blijft echter protest. Zo vrezen inwoners dat door alles naar Oetingen te verhuizen het Gooikse centrum doods zal worden. Ook de academie zelf heeft twijfels over een verhuis. Zij protesteerden onlangs nog tegen de plannen. Oppositiepartij N-VA denkt daarom aan een extern en erkend bemiddelaar om de plooien glad te strijken tussen de gemeente en de muziekacademie.

“Die bemiddelaar moet een akkoord zien te bereiken over de huisvesting van de academie”, zegt gemeenteraadslid Kristoff Hemelinckx. “Tot op heden gaat het bestuur niet in op de bede om constructieve gesprekken aan te gaan en de betrokken mensen hun bezorgdheden te aanhoren. Zonder overleg gaat de gemeente door met de plannen terwijl er helemaal geen draagvlak voor bestaat.”