Sint-Hubertusprocessie in Elewijt erkend als immaterieel erfgoed

maa 1 jul

De Sint-Hubertusprocessie in Elewijt is door Vlaanderen erkend als immaterieel erfgoed. Op Pinkstermaandag komt jong en oud komt dan de straat op om zelf mee te lopen in de optocht of te genieten van de praalwagens en traditionele gewaden.

De Sint-Hubertusprocessie in Elewijt eert Sint-Hubertus, de patroonheilige van de parochie. De processie bestaat al meer dan 400 jaar en vindt zijn oorsprong in de verering van Sint-Hubertus als beschermer tegen hondsdolheid. Ze werd voor het eerst gehouden in 1603. “Sint-Hubertus heeft via het geloof mensen proberen te verenigen. Dat willen we met de processie vandaag nog altijd willen uitdragen”, zei medeorganisator Luc Heremans bij de 420ste editie vorig jaar.

De Sint-Hubertusprocessie wordt samen met onder meer de Vlaamse jeugdbewegingen en Sint-Leonardusprocessie van Zoutleeuw erkend als immaterieel erfgoed. “Ze tonen hoe rijk en divers immaterieel erfgoed kan zijn”, zegt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. “De Sint-Hubertusprocessie is belangrijk voor Elewijt. Het evenement verbindt verschillende generaties, versterkt de gemeenschapszin en herinnert aan de rijke geschiedenis van het dorp.”