Luchthaven in Zaventem komt voor 39 procent in Vlaamse handen: “Strategische verankering”

vrij 13 jun

De luchthaven in Zaventem komt voor 39 procent in Vlaamse handen terecht. De Vlaamse overheid betaalt maar liefst 2,7 miljard euro om zijn belang in luchthavenuitbater Brussels Airport Company te vergroten en wordt meteen ook de grootste aandeelhouder. “We zorgen voor een strategische Vlaamse verankering in de luchthaven, zodat die duurzaam kan groeien”, zegt Vlaams minister van Begroting Ben Weyts.

Al een tijdje wil Vlaanderen z'n belang in Brussels Airport Company vergroten. Dat is geen toeval, want de luchthaven in Zaventem is na de haven van Antwerpen de tweede grote economische motor in Vlaanderen. Nadat het Canadese pensioenfonds OTPP zijn deel in de luchthaven te koop aanbood, hapt Vlaanderen nu toe. “We zijn al enkele maanden in alle stilte aan deze deal aan het werken”, klinkt het bij Vlaams minister van Begroting Ben Weyts. “We hebben nu een akkoord bereikt in de schoot van de Vlaamse regering en met de andere aandeelhouders. De kogel is door de kerk, we worden voor 39 procent eigenaar. Het is een slimme investering in de toekomst van de luchthaven in Zaventem en in de economie in Vlaams-Brabant.”

Vlaanderen bezat via de Participatiemaatschappij Vlaanderen indirect 1,8 procent van Brussels Airport, maar krijgt nu heel wat meer zeggenschap in de luchthaven. Het federale niveau heeft 25 procent van de luchthaven in handen. Vlaanderen gaat ervan uit dat de investering vanaf 2028 meer zal opbrengen aan dividenden dan er betaald wordt aan rente op de lening die het aangaat. "We kopen aandelen in een rendabele en economisch belangrijke infrastructuur in Vlaanderen", zegt Vlaams minister-president Mathias Diependaele. "Daarmee krijgen we toegang tot dividend én tot structurele invloed. Dit is dan ook een investering die zichzelf op termijn terugverdient."

"We willen mee in de cockpit zitten wanneer het gaat over de toekomst van onze luchthaven. Als we daar niet mee over beslissen, doet iemand anders het voor ons."

- Matthias Diependaele, Vlaams minister-president
Vliegtuigen op Brussels Airport

Met de participatie wil Vlaanderen ook de bijna 60.000 directe en indirecte jobs van mensen op en rond de luchthaven beschermen. “Het zal er ook voor zorgen dat de baten van deze exploitatie onze eigen inwoners ten goede komen”, zegt viceminister-president Hilde Crevits. “We verzekeren de jobs op de luchthaven en zorgen ervoor dat de gecreëerde welvaart terugvloeit naar de Vlaming in plaats van naar buitenlandse private spelers." besluit een tevreden viceminister-president Melissa Depraetere.

Brussels Airport: "Bewijs van onze aantrekkelijkheid"

Brussels Airport-topman Arnaud Feist zegt dat de overname van de aandelen van het Canadese OTPP de aantrekkelijkheid van de luchthaven aantoont. “We zijn blij om PMV als nieuwe indirecte aandeelhouder te mogen verwelkomen. Een investeringsmaatschappij met een langetermijnvisie zoals PMV sluit perfect aan bij een infrastructuurbedrijf als Brussels Airport, en de rol die wij spelen als tweede belangrijkste economische motor van Vlaanderen en België”, aldus Feist. “Ik wil ook OTPP uitdrukkelijk bedanken voor de goede samenwerking de voorbije 14 jaar, ze hebben actief de verdere duurzame ontwikkeling van onze luchthaven altijd ondersteund. We konden ook rekenen op hun onvoorwaardelijke steun in de verschillende crisissen die we meegemaakt hebben.”