vijverballen.png

Leerlingen gooien duizenden ballen die vijver Kasteel Ribeaucourt zuiveren

vrij 26 mei 2023

Leerlingen van de basisschool Sint-Cajetanus gooiden vanmiddag duizenden ballen in de vijver van Kasteel Ribeaucourt in Perk. De zogenaamde vijverballen moeten de kwaliteit van de vijver verbeteren. De school in Perk is de eerste die dergelijke ballen maakt en gooit, het gaat dan ook om een proefproject dat moet aantonen dat je op een eenvoudige en sneller manier de natuur kan helpen.
 

“De leerlingen hebben samen 4.450 vijverballen gerold die vol effectieve micro-organismen zitten. Als die ballen in het water komen, vermindert het slib in de vijver en keert het waterleven terug,” legt Maryse Decuyper van EM Belgium uit. “Dat leidt tot meer insecten die hun weg terugvinden naar de vijver.”

Basisschool Sint-Cajetanus aarzelde niet om op de kar van het proefproject te springen. “Wij willen onze leerlingen milieubewust maken. We leren hen ook dat je niet zomaar vuil op straat gooit of achterlaat in een park. We willen samen voor een beter milieu zorgen en vandaag gebeurt dit door het gooien van de vijverballen,” aldus Lieve Duthoo van Sint-Cajetanus.

Zelf ballen maken, is ook een optie. “Je kan de specie bestellen en vervolgens met het hele gezin ballen rollen. Die kan je bijvoorbeeld ook in je eigen vijver gooien,” besluit Decuyper.