Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

2 miljoen euro voor landinrichtingsplan Maalbeekvallei Grimbergen

2 miljoen euro voor landinrichtingsplan Maalbeekvallei Grimbergen

Diverse overheden investeren in totaal meer dan 2,1 miljoen euro in een landinrichtingsplan voor de Maalbeekvallei tussen Grimbergen-centrum en het Kanaal Brussel-Charleroi dat de natuur, erfgoed en recreatiemogelijkheden in dit gebied wil verbeteren. De Vlaamse overheid brengt 1,2 miljoen in en de gemeente Grimbergen, de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaams Visserijfonds en de EU het resterende bedrag.

 

In het kader van de werken worden de wandel- en fietsmogelijkheden sterk verbeterd. Zo wordt de padeninfrastructuur gerenoveerd en extra brugjes over de Maalbeek aangelegd. Na de werken zal het mogelijk zijn om de hele vallei te doorwandelen. In de vallei worden ook uitkijkpunten en bijkomende aanplantingen gerealiseerd. In een zone aan het vliegveld wordt een nieuw natuurlijk park aangelegd vanaf de Humbeeksesteenweg tot het Lintbos. In de buurt van de Tommenmolen worden natuurlijke speel- en klimelementen gebouwd.

Er worden ook maatregelen genomen om de overstromingsproblematiek in deze regio aan te pakken. Zo komen er extra overstromingszones en worden de vijvers deel geruimd en natuurlijk heringericht. Door aanleg van vispassages zullen vissen vlotter door de Maalbeek kunnen migreren. Bij de Charleroyhoeve wordt overigens een eerste hengelvijver gepland in een natuurreservaat in Vlaanderen.

De start van de werken, die volgens de huidige planning drie jaar zullen duren, is gepland in 2022. De Vlaams Landmaatschappij koestert momenteel overigens reeds plannen voor de realisatie van een volgend landinrichtingsplan voor het gebied vanaf het centrum van Grimbergen tot in Asse. Dit plan strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Grimbergen, Wemmel en Asse.