Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

500 leerlingen leggen fietsexamen af doorheen centrum van Vilvoorde

500 leerlingen leggen fietsexamen af doorheen centrum van Vilvoorde

Bijna 500 leerlingen van het zesde leerjaar leggen deze week het Grote Fietsexamen af. Om het zo realistisch mogelijk te maken, fietsen ze doorheen het centrum van Vilvoorde. Zo worden de leerlingen voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een secundaire school te fietsen.

Het Grote Fietsexamen wordt georganiseerd door de stad Vilvoorde samen met de politiezone VIMA. Bijna 500 leerlingen van 14 basisscholen leggen deze week hun examen af. Langs het parcours komen verschillende fietsvaardigheden aan bod: langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen, een kruispunt oversteken en rechts of links afslaan. De leerlingen krijgen ook instructies over hoe ze kunnen omgaan met de dodehoek van een vrachtwagen, zodat zij leren wat een chauffeur wel én niet kan zien.

“Om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen werden vooraf alle fietsen van de leerlingen gecontroleerd door Fietspunt Vilvoorde. Op het parcours zijn ook politie, gemeenschapswachten en vrijwilligers aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro. “De toezichters zorgen ervoor dat leerlingen de goede kant op fietsen en beoordelen verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. Zeker met de werken in de binnenstad is de aanwezigheid van de nodige toezichters heel belangrijk. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback.”