Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geld voor cultuur, jeugd en sport in faciliteitengemeenten niet naar gemeentefonds

Geld voor cultuur, jeugd en sport in faciliteitengemeenten niet naar gemeentefonds

Vzw de Rand behoudt zijn middelen om het cultuur- , jeugd- en sportbeleid in de faciliteitengemeenten rond Brussel te voeren. In tegenstelling tot in alle andere gemeenten in Vlaanderen, hevelt de Vlaamse overheid de middelen voor cultuur, jeugd en sport in de faciliteitengemeenten niet over naar het gemeentefonds. Vlaams minister Ben Weyts wil op die manier kunnen blijven controleren wat er met dat geld gebeurt.
 
 
Vzw de Rand krijgt al sinds begin 2004 overheidsmiddelen om een eigen Nederlandstalig sportbeleid te voeren in de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek en een jeugdbeleid in Wemmel, Drogenbos, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek. Dat was, en is, nodig omdat de betrokken gemeenten nalieten, en nog altijd nalaten, om dat zelf te doen. 
 
Vlaams minister Ben Weyts wil de huidige manier van werken behouden in de faciliteitengemeenten. Daarom is er in het regeerakkoord afgesproken om een uitzondering te maken voor de faciliteitengemeenten wat betreft de overheveling van de middelen voor cultuur, jeugd en sport naar het gemeentefonds. Weyts wil de faciliteitengemeenten die in gebreke blijven tegelijkertijd ook blijven wijzen op hun verantwoordelijkheden.