rampoefening_luchthaven.png

Grootschalige rampoefening op Brussels Airport

zon 24 okt 2021

Gisteren werd op Brussels Airport een grootschalige rampoefening georganiseerd. Daarbij werd het neerstorten van een vliegtuig door een problemen met het landingsgestel gesimuleerd. De rampoefening duurde ruim zes uur, er namen in totaal 300 personen deel.

De rampoefening maakt deel uit van het provinciaal nood- en interventieplan. Normaal moest de oefening in april doorgaan, maar omwille van de coronamaatregelen werd die verplaatst naar gisteren. “De brandweer, medische hulpdiensten, Federale Politie, Defensie, de betrokken lokale autoriteiten en de federale dienst noodplanning van de gouverneur van Vlaams-Brabant herhaalden de eerdere procedures, maar testten ook uitvoerig het nieuwe bijzonder nood- en interventieplan”, meldt Brussels Airport.

Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken werden de meeste actie live gesimuleerd. Daarbij werd een trainingsvliegtuig gebruikt, maar kwamen de operationele activiteiten van de luchthaven nooit in het gedrang. Ook het parket van Halle-Vilvoorde nam deel aan de rampoefening. “We vinden het zeer zinvol om het gerechtelijke luik en onze eigen werkprocessen in geval van grootschalige rampen, door dergelijke oefeningen eens te kunnen testen in de praktijk”, aldus parketwoordvoerster Carol Vercarre.