Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jessika Soors ontvangt massa haatberichten: “Grens zwaar overschreden”

Jessika Soors ontvangt massa haatberichten: “Grens zwaar overschreden”

In een filmpje op sociale media kaart Groen-Kamerlid Jessika Soors het probleem aan van online haatberichten. De Vilvoordse werd overspoeld door honderden van zulke berichten nadat ze in Terzake in debat ging met Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, over jihadistische en extreemrechts terreur.

Heel wat berichten refereren naar het voormalige werk van Soors als deradicaliseringsambtenaar van de stad Vilvoorde. “Islamkut, talibanhoer, walgelijk wijf, frigide trut en ga zo maar door. Iemand die zegt dat hij hoopt dat er de volgende keer slachtoffers in mijn familie vallen. Dat komt extra hard binnen, want mijn broer raakte gewond bij de aanslagen in Zaventem”, aldus een emotionele Soors. “Mensen die mij bedreigen door foto’s te sturen van kogels en machinegeweren en zeggen dat ik op het schavot thuishoor, berichten van seksisme. Dit doet echt pijn.”

Soors riep eerder deze week al op om haatberichten op sociale media massaal te rapporteren en hoopt dat er paal en perk aan wordt gesteld. Zo wil ze de grondwet laten aanpassen zodat haatberichten veel strenger bestraft worden, maar niet de vrijheid van meningsuiting aantasten. “Een stevig debat met mensen die het niet met mij eens zijn, moet absoluut kunnen. Maar met deze berichten is de grens zwaar overschreden. Daarom blijf ik strijden tegen elke vorm van haat, inclusief online haat”, aldus Soors.