Klimaatproject Vilvoorde krijgt Europese subsidie

don 4 jul 2019

De Europese Commissie subsidieert het gezamenlijk klimaatproject 'Zero Carbon Cities' van zeven steden uit de EU met 700.000 euro. Vilvoorde is één van die zeven steden, naast o.a. Manchester, Frankfurt en Modena . Het project start in september en loopt twee jaar. 

Binnen het project worden gezamenlijk wetenschappelijk onderbouwde klimaatplannen uitgewerkt voor 2030 en wordt werk gemaakt van bestuurlijke capaciteit om die plannen uit te voeren. Zero Carbon Cities wil in de betrokken steden ook kleinschalige klimaatoplossingen uittesten die nadien in andere Europese steden toegepast kunnen worden.

"Voor Vilvoorde betekent dit concreet dat de stad voor de opmaak van zijn klimaatplan beroep kan doen op de expertise en ervaring van buitenlandse steden en kennisinstellingen", zegt Peter Van Kemseke (CD&V), schepen voor duurzaamheid. “Gezien de enorme uitdagingen kan Vilvoorde deze extra steun goed gebruiken.”

De steun is deel van het voornemen van  de EU om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te doen dalen en tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Onder de zeven steden bevinden zich ook het Engelse Manchester, net als Vilvoorde een gewezen industriële stad met een eerder oud huizenbestand, en het Duitse Frankfurt , een Europees pionier in het energie-efficiënt maken van woningen.

Eerder dit jaar trad Vilvoorde als allereerste Vlaamse stad ook al toe tot EnergyCities, een netwerk van enkele honderden Europese steden die onderling ervaringen uitwisselen over klimaat- en energiebeleid.