gemeenteraad_meise.jpg

Motie van wantrouwen goedgekeurd: Meise heeft nieuw gemeentebestuur

din 21 sep 2021

Veel belangstelling gisteravond voor de gemeenteraad in Meise. Dat had natuurlijk alles te maken met een bestuurswissel. N-VA en LB+ dienden samen een constructieve motie van wantrouwen in tegen coalitiepartner Samen Anders en Pro Meise. Uiteindelijk verliep de wissel ordentelijk, maar werden er wel enkele sneren gegeven. De nieuwe oppositie belooft stevig weerwerk te bieden.

Er heerste een gespannen sfeer voor aanvang van de gemeenteraad. Alle publiekszitjes waren bezet, maar er mochten ook maar maximaal 50 mensen in de zaal omwille van de coronamaatregelen. Door de wissel van de macht belanden schepenen Roel Anciaux, Marie-Jeanne Thaelemans en Erwin De Clerck op de oppositiebanken als gemeenteraadslid. Dat smaakt bij de betrokkenen bitter, al dankten ze wel eerst allemaal de administratie en het personeel voor de samenwerking. Daarna haalden ze met momenten hard uit.

“Dit is bestuurlijke nonsens”, zei De Clerck. “Opnieuw een zware nederlaag voor de geloofwaardigheid van de politiek. De problemen in de gemeente worden hiermee niet opgelost", aldus De Clerck, die ook burgemeester Gerda Van den Brande en nieuwe coallitiepartner LB+ een veeg uit de pan gaf. "De keuze die jullie vandaag gemaakt hebben, houdt een gigantische verantwoordelijkheid in. Je hebt geen recht op falen.”

Roel Anciaux toonde zich dan weer strijdvaardig. “De campagne voor 2024 is wat mij betreft begonnen. Loyaliteit snoerde me gedurende bijna drie jaar de mond. Dat juk valt weg. Ik omarm met vreugde de herwonnen communicatievrijheid. Er is geen plaats voor treurnis. Er is niemand dood. Het leven, ook het politieke leven, gaat verder”, besloot Anciaux.