Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Plaatstekort gesloten jeugdinstellingen is demotiverend'

'Plaatstekort gesloten jeugdinstellingen is demotiverend'

Procureur des Konings Ine Van Wymersch klaagt het tekort aan opvangplaatsen in jeugdinstellingen aan. “Als de strengste stok achter de deur (een gesloten plaatsing) een lege doos blijkt te zijn, is dat demotiverend,” zegt ze aan onze redactie.

Dat Van Wymersch inzet op jeugddeliquentie komt ongetwijfeld mede door haar verleden als jeugdmagistraat bij het parket van Brussel. Maar ze vindt het ook niet meer dan logisch: “ongeveer een derde van de criminaliteit wordt gepleegd door minderjarigen. Dan lijkt het me niet meer dan logisch dat we die dossiers ernstig behandelen,” klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Londerzeel
De voorbije weken waren er heel wat perikelen rond jongerengeweld in Londerzeel. Vorig weekend viel de politie daar binnen bij acht jongeren uit Vlaams-Brabant die betrokken zouden zijn bij drugshandel en diefstallen. Een aantal van hen dook ook op in de video van een vechtpartij in Londerzeel, eerder dit jaar. Bij de huiszoekingen werden drugs gevonden. Het parket vorderde voor zes jongeren een opname in een gesloten instelling. De jeugdrechter was het daar mee eens, maar wegens plaatsgebrek werden de jongeren allemaal naar huis gestuurd. Daar hebben ze nu huisarrest.

"Die jongeren zijn inderdaad onder strenge voorwaarden naar huis gegaan," aldus Van Wymersch. "Zo ontstaat er echter een gevoel van straffeloosheid. Wanneer een kind een fout maakt en we zeggen dat ze pas in de hoek moeten staan als daar plaats is, dan is dat pedagogisch niet correct," besluit ze.

'Luister naar politie en justitie'
De korpschef van politiezone KLM Alain Meerts beaamt dat: "Het bepamperen moet stoppen. Voor zulke jongeren werkt enkel een kordate en duidelijke aanpak." Daarvoor zijn echter mee jeugdinstellingen en dus meer middelen nodig. "Ik ben al dertig jaar bij de politie," aldus Meerts, "het is nu echt tijd dat de politiek eens luistert naar de vragen van politie en justitie en de besparingen stopt."