overlast_lot.jpg

Provincie en Beersel pakken overlast van vrachtverkeer in Lot aan

maa 14 jun 2021

Al jaren kreunt Lot onder het vele vrachtverkeer. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van de industriezone Laekebeek. Met onder meer een nieuwe ontsluiting voor vrachtwagens in de Beerselsestraat en een knip in de Stationsstraat wil de gemeente Beersel en de provincie Vlaams-Brabant de overlast aanpakken.

Elke dag rijden tientallen vrachtwagens langs het centrum van Lot. Vooral de Zennestraat, Beerselsestraat en de Stationsstraat krijgen het zwaar te verduren. “Daarom komen er aanpassingen aan het op- en afrittencomplex van Lot zodat de invoeg- en uitritstroken verkeersveiliger worden. De Beerselsestraat zal ter hoogte van de woningen opgeschoven worden. In de toekomst wonen deze mensen aan een woonerf en niet meer aan een drukke autoweg”, zegt burgemeester van Beersel Hugo Vandaele.

Verderop wordt de Zennestraat ingericht met een beter wegdek voor het zware vrachtverkeer, maar vooral met meer ruimte voor de fietsers, voetgangers en groen. Net als de Beerselsestraat wordt de Zennestraat deels verlegd. "Een bijkomende maatregel is een knip voor het vrachtwagenverkeer in de Stationsstraat. Vrachtwagens kunnen dan niet meer doorheen het centrum van Lot rijden. Zo wordt het rustiger wonen", aldus Vandaele.

Naast het verkeer wil de gemeente Beersel en de provincie Vlaams-Brabant de volledige omgeving aanpakken. Zo komen er natuurparken rondom de bedrijvenzone en wordt de bedrijvenzone zelf energiezuiniger en moderner. “Er wordt gezorgd voor een betere woonkwaliteit door meer groen en een oplossing voor het vrachtverkeer”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Stap voor stap zal over de jaren heen de visie uitgevoerd worden.”