Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sint-Pieters-Leeuw bindt strijd aan met bouwpromotoren

Sint-Pieters-Leeuw bindt strijd aan met bouwpromotoren

Sint-Pieters-Leeuw gaat bij elke verkavelingsaanvraag of groepswoningbouw grondig onderzoeken wat de impact is op de open ruimte. Op die manier wil het de verstedelijkingsdruk een halt toeroepen. In mei gingen enkele bouwpromotoren in beroep tegen een gelijkaardige beslissing van de Leeuwse gemeenteraad en kregen gelijk van toenmalig provinciegouverneur Lodewijk De Witte. 

Begin mei kondigde Sint-Pieters-Leeuw aan de open ruimte zoveel mogelijk te willen beschermen door tot eind 2025 een gedeeltelijke bouwstop in te voeren. Enkele bouwpromotoren vochten die beslissing aan en kregen gelijk. “Het staat bouwpromotoren vrij om een juridisch gevecht te voeren, maar vanuit het gemeentebestuur zullen we onze resterende groene en open ruimte blijven beschermen”, aldus burgemeester Luc Deconinck (N-VA).

Daarom heeft de gemeenteraad beslist dat elke verkavelingsaanvraag of groepswoningbouw beoordeeld zal worden met versterkte aandacht op haar impact op de open groene ruimte. “Indien nodig gaat de gemeente over tot de opmaak van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) waardoor deze plaatsen - ook in de stedenbouwkundige plannen - een definitieve groene, open bestemming krijgen”, besluit Deconinck.

Eerder besliste Sint-Pieters-Leeuw om geen nieuwe wegen aan te leggen voor terreinen die nog nooit werden verhard of bebouwd. Dat moet verhinderen dat akkers en weilanden verkaveld worden.