Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vilvoorde zoekt tijdelijke invulling Focquet-site om jonge voetbaltalentjes kansen te bieden

Vilvoorde zoekt tijdelijke invulling Focquet-site om jonge voetbaltalentjes kansen te bieden

De stad Vilvoorde is op zoek naar een tijdelijke invulling van de site Focquet in de wijk Broek, een markant overblijfsel uit de oude industriële geschiedenis van Vilvoorde. Het terrein met de iconische blauwe loods, is onderdeel van een reconversieproject waarbij naar een mix van wonen en gewone bedrijven wordt gestreefd, weg van zware industrie. In afwachting van een definitieve ontwikkeling wil de stad er nu een sportvoorziening van maken.

Het familiebedrijf dat vanop de Focquet-site tot 2014 generatoren voor treinlocomotieven maakte, was er al gevestigd sinds de industriële revolutie en heeft zo de wijk Broek mee vorm gegeven. Zes jaar geleden stopten de activiteiten en sindsdien staat de site leeg. Om de haverklap waren er inbraken en vandalisme. Daarom besloot het stadsbestuur te site te kopen. Toen de onderhandelingen met de eigenaars mislukten, zette Vilvoorde een procedure tot onteigening in.

'Urban Sports'
Vilvoorde wil de site nu in afwachting van een definitieve herontwikkeling verhuren als sportvoorziening. Er is een duidelijke visie afgelijnd. “Het moet tijdelijk – voor 5 à 10 jaar - een plek voor ‘urban sports’ worden, met focus op ‘indoor football’ (5 tegen 5)”, aldus Bonte. “Belangrijk daarbij is dat het kansen biedt aan de talrijke Vilvoordse talenten die graag voetballen maar hun weg niet vinden naar de clubs. Diegene die het tijdelijk zal uitbaten, zal er ook wel moeten in investeren. Zo moet het dak gerepareerd worden en de nutsvoorzieningen vernieuwd worden.” Het projectvoorstel van potentiële tijdelijke huurders moet uiterlijk op 28 juli om 15 uur worden ingediend.

Lange termijn
Op lange termijn past de site in de reconversie van de wijk Broek. “We willen er streven naar een mix van wonen en ‘gewone’, meer ambachtelijke, bedrijven. We willen de oude arbeiderswijk een nieuwe dynamiek geven en de leefbaarheid verhogen.”