Vlaams-Brabant weigert vergunning gascentrale Vilvoorde

maa 26 jul 2021

De provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning toe te kennen voor de bouw van een nieuwe gascentrale in de stad Vilvoorde. Onder meer het stadsbestuur van Vilvoorde en de eigen administratie van de provincie Vlaams-Brabant gaf eerder een positief advies. De partij Groen ziet de beslissing van de provincie als een politiek manoeuvre om de kernuitstap op de lange baan te schuiven.

De provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning te verlenen omdat het project de natuurtoets niet doorstaat. Volgens de bevoegde gedeputeerde Gunther Coppens van N-VA zou de centrale te veel stikstof, CO2 en ammoniak uitstoten. De bouw staat volgens Coppens ook haaks op de ambitie van de stad Vilvoorde om tegen 2025 klimaatneutraal te zijn en de CO2-uitstoot terug te dringen. Opvallend, het Vilvoordse stadsbestuur gaf eerder dit jaar zelf een positief advies voor de gascentrale.

De provinciale omgevingsvergunningscommisie gaf eveneens een positief advies. De commisie ging te rade bij een hele reeks Vlaamse overheidsdiensten waaronder de Vlaamse Milieumaatschappij, het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos en die adviseerden allemaal gunstig, maar toch wordt de vergunning geweigerd. Dat is een streep door de rekening van de federale regering want de nieuwe gascentrale moet tegen 2025 mee de kerncentrales in ons land vervangen en dat dreigt nu ernstig vertraging op te lopen.

Het dossier komt nu terecht bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, een partijgenote van Coppens. De partij Groen verwijt de N-VA, die tegen de kerntuistap is, dat ze zaak bewust blokkeert. Vorig jaar kocht Engie Electrabel de site aan het insteekdok in Vilvoorde over van het Bulgaarse EMGB. De nieuwe centrale zou gebouwd worden op een terrein naast de huidige en een capaciteit hebben van 875 megawatt. Het zou daarmee één van de grootste gascentrales in België worden.