Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voorlopig geen ebola-controles op Zaventem

Voorlopig geen ebola-controles op Zaventem

Er worden voorlopig geen ebola-controles uitgevoerd op Zaventem.  Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn zo’n maatregelen momenteel niet nodig en zouden ze onnodig paniek veroorzaken.  Dat heeft ze gisteravond gezegd in Reyers Laat (Canvas).  

Gisteren riep viroloog Marc Van Ranst op om extra controles uit te voeren op reizigers uit risicolanden.  Maar volgens Volksgezondheid zijn zo’n maatregelen voorlopig niet nodig.  Er zijn wel werkmethodes afgesproken met ziekenhuizen, artsen en verplegend personeel.  Daarbij worden patiënten met mogelijke symptomen onmiddellijk in een universitair ziekenhuis in quarantaine geplaatst. 

Zo is er onder meer in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel gisteren opnieuw een patiënt in afzondering geplaatst.  Hij reisde onlangs naar Guinee en had gisteren hoge koorts.  Guinee is één van de West-Afrikaanse landen waar de dodelijke virusziekte wild om zich heen grijpt.  De diagnose van de Brusselse patiënt is nog niet zeker maar Volksgezondheid neemt in zo’n situaties dus het zekere voor het onzekere.  Zondagavond werd ook al een hele spoedafdeling van een Brussels ziekenhuis in quarantaine geplaatst maar dat bleek achteraf vals alarm. 

Donderdag vergaderen de Europese ministers van Volksgezondheid over de aanpak van een mogelijke ebola-epidemie.  Voorlopig is er geen consensus over controles in de Europese luchthavens.  Enkel Groot-Brittannië gaat vanaf vandaag reizigers screenen in luchthavens en treinstations. 

“Maar ons land gaat voorlopig dus geen maatregelen treffen waardoor de luchthaven op zijn kop staat of er onnodig paniek ontstaat.  Uiteraard is er dagelijks overleg”, dat zei bevoegd minister De Block gisteravond in Reyers Laat.