Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vrijwilligers houden café De Vijfde Mijl open in Nieuwenrode

Vrijwilligers houden café De Vijfde Mijl open in Nieuwenrode

‘De Vijfde Mijl’: dat is de naam van het café dat vanaf nu door vrijwilligers elke derde zondag van de maand open gehouden wordt in GC de oude pastorie in Nieuwenrode. Het wordt een ontmoetingsplek voor bezoekers van culturele evenementen, wandelaars, fietsers en toevallige voorbijgangers.

GC de oude pastorie heeft een gezellige caféruimte die door de verenigingen uitgebaat wordt bij hun activiteiten. Het gemeenschapscentrum baat het café uit bij eigen activiteiten. “Maar de raad van bestuur kwam met het idee om ons café op regelmatige basis open te houden voor wandelaars, fietsers, tentoonstellingsbezoekers, en zo meer”, zegt coördinator Vrije tijd Diane Van der Aa. 

“Op deze manier ontmoeten deze mensen elkaar en kunnen leuke en toffe contacten ontstaan. We willen ontmoetingskansen bieden aan ieder die houdt van kunst, natuur en gezelligheid. Elke derde zondag van de maand wordt het café wordt uitgebaat door een kersverse ploeg van twaalf vrijwilligers. De ploeg kan nog worden uitgebreid. Vooraf krijgen ze een tapintroductie zodat we een goede en kwaliteitsvolle uitbating kunnen garanderen.”

Klooster

“Op de plaats waar nu de oude pastorie staat, was er oorspronkelijk een klooster gebouwd in opdracht van de abdij van Grimbergen”, vertelt Van der Aa. “In de twaalfde eeuw werden de gemengde kloosters afgeschaft en moesten de Norbertijnen op iets minder dan vijf mijl een klooster bouwen voor hun vrouwelijke collega’s. Vandaar de naam ‘De Vijfde Mijl’ voor de ontmoetingsplek. De bedoeling van die vijf mijl, is dat beiden onvoldoende tijd hadden om na het avondgebed en voor het ochtendgebed elkaar een (geheim) bezoek te brengen", lacht Diane.

Vanaf 19 maart 2023 zal in GC de oude pastorie het café open zijn elke derde zondag van de maand van 14 tot 18 uur. Je kan er ook terecht voor de wandel- en fietsbrochures.