Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wemmel annuleert sneeuwklassen gemeentelijke basisschool in Noord-Italië

Wemmel annuleert sneeuwklassen gemeentelijke basisschool in Noord-Italië

Het schepencollege van Wemmel annuleert de sneeuwklassen van het zesde leerjaar van de Franstalige gemeentelijke basisschool. Zij zouden normaal volgende week naar Noord-Italië trekken, in de buurt van waar het coronavirus is opgedoken. De beslssing komt er na toenemende ongerustheid van ouders en de schooldirectie.

Het zesde leerjaar wilde volgende week met de bus afreizen naar Fucine (Trento) ten noordoosten van de Italiaanse regio Lombardije, de plek waar het coronavirus opgedoken is. Hoewel er geen reisverbod is opgelegd door Buitenlandse Zaken wil de gemeente geen risico lopen om de kinderen mogelijk bloot te stellen aan het coronavirus.

"De beslissing komt er eigenlijk op vraag van de directie en de ouders. Het bleek dat hun ongerustheid veel te groot was om af te reizen. Het Belgische ministerie verbiedt het officieel niet. Maar als je weet dat Italië zijn eigen scholen verbiedt om binnenlands te reizen, moet je toch de conclusie trekken dat je vanuit het buitenland dat best ook niet doet", zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel).

Wemmel is volgens Vansteenkiste niet de enige school die de moeilijke beslissing neemt. "Ik denk dat er ook een Brusselse school ook zelf heeft beslist om thuis te blijven. Het risico voor kinderen is zeer beperkt, maar als er in het dorp waarin je terechtkomt een besmetting met coronavirus wordt vastgesteld, riskeer je dat je met meer dan 70 kinderen meerdere weken in quarantaine moet blijven", aldus Vansteenkiste.

De teleurstelling bij de leerlingen is groot. "Er wordt dan ook een heel jaar over gepraat. Zodra de leerlingen in het zesde leerjaar zitten, weten ze dat ze tijdens het schooljaar op sneeuwklassen gaan. Dus die teleurstelling is zeker te begrijpen, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ik denk dat de kritiek, mochten we toch op reis gegaan zijn, alleen maar zou aanzwellen", besluit Vansteenkiste.

De gemeente Wemmel werkt momenteel samen met de directie een alternatief programma uit in het binnenland.