Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Woonzorgcentrum in Gooik preventief dicht omwille van coronavirus

Woonzorgcentrum in Gooik preventief dicht omwille van coronavirus

Het woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik is preventief gesloten omwille van het coronavirus. De directie neemt de maatregel omdat de vrouw van een werknemer in contact is gekomen met iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus.

De directie en burgemeester van Gooik Michel Doomst (CD&V) benadrukken wel dat er in het woonzorgcentrum nog geen besmetting is vastgesteld. "Er zijn ook nog geen merkbare ziektesymptomen bij personeel of bewoners, ook niet bij de medewerker die in contact is gekomen met de mogelijk besmette persoon, maar we wensen in deze materie elk risico voor onze bewoners en medewerkers zo goed mogelijk te beperken", zegt directrice Nadine Bostyn.

Volgens Armonea is er geen reden tot paniek. Het woonzorgcentrum stelt alles in het werk om de kwetsbare mensen die er verblijven zo goed mogelijk te beschermen. "De medewerker in kwestie verblijft inmiddels thuis in quarantaine in afwachting van resultaten van een medisch onderzoek. Wij vragen familie of vrienden van onze rusthuisbewoners om elk bezoek aan ons woonzorgcentrum al zeker tot en met 10 maart uit te stellen", aldus Bostyn.

De directie verontschuldigt zich in een Facebookbericht voor het ongemak. "We zijn ons ervan bewust dat dit geen aangename maatregelen zijn, maar trachten hiermee enkel de veiligheid en gezondheid van onze residenten, ons personeel en bezoekers voorop te stellen", besluit Bostyn. Ook in het woonzorgcentrum worden extra maatregelen getroffen. Zo worden de contacten tussen de verschillende afdelingen tot een minimum beperkt en draagt het personeel mondmaskers, maar worden de 90-tal bewoners voor de rest op dezelfde manier verzorgd. 

'Niet nodig'
De burgemeester staat achter de beslissing en familie van residenten hebben begrip voor de beslissing, maar volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de maatregel die Eyckenborch fel overdreven. "We begrijpen dat het woonzorgcentrum sluit, maar bezoek is belangrijk voor de bewoners. Zelfs als er in het woonzorgcentrum zelf een besmetting wordt vastgesteld, moet het niet worden gesloten. Het is dan beter om zich te richten op algemene richtlijnen en verhinderen dat het virus zich verder verspreidt. De quarantaine is ook niet effectief, want het personeel kan binnen en buiten", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op Radio 1.

Foto: Armonea Eyckenborch