groen_zaventem.png

Zaventem beschermt open ruimten

woe 20 feb 2019

De gemeente Zaventem wil in deelgemeente Nossegem twee hectare open ruimte beschermen door deze met een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan te herbestemmen als groene ruimte. Ook voor de andere deelgemeenten heeft Zaventem toekomstplannen voorgelegd.

De grootste beslissing die Zaventem nam is de bescherming van het groen aan de Felix Goossenstraat op een boogscheut van de kerk van Nossegem. “Dat wordt definitief beschermd als open ruimte. Op een klein deel zal nog gebouwd kunnen worden, maar 1 hectare wordt ingekleurd als groen. Daarvoor moet het gebied wel herbestemd worden. Vandaag is het recreatiegebied waarop in principe gebouwd kan worden,” zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer.

Iets verderop wordt nog eens 1 hectare groene ruimte aan de Kersenberg gecreëerd. De gemeente wil er een toegankelijk bos aanplanten, achter de pas aangelegde sport- en speelweide. De plannen worden nu in een openbaar onderzoek voorgelegd aan de inwoners. Nadien beslist Zaventem over een definitieve bescherming.

Ook voor de andere deelgemeenten heeft Zaventem enkele plannen uit de doeken gedaan. De gemeente wil de historische arbeiderswijk in Sint-Stevens-Woluwe en de Kerkdries in Sterrebeek beschermen als waardevol bouwkundig geheel. Dat moet het uitzicht van de wijken beschermen, maar laat wel nog verbouwingen aan de woningen toe.

In Zaventem wil de gemeente de sportsite verder ontwikkelen. “De gronden achter de sporthal worden voorbehouden om op lange termijn een nieuwe sporthal en zwembad neer te poten. Het oude industrieterrein aan het station van Zaventem wordt omgevormd tot een zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Zo wordt de parking fors uitgebreid, wat mogelijkheden geeft voor bezoekers van CC De Factorij en pendelaars,” besluit schepen Bart Dewandeleer.