Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zaventem weigert twee verkavelingen: “We gaan voor een heus grondoffensief”

Zaventem weigert twee verkavelingen: “We gaan voor een heus grondoffensief”

De gemeente Zaventem weigert twee verkavelingen, in totaal goed voor 44 loten. Het gaat om een verkaveling in het verlengde van de Konijnenstraat in Zaventem en een tweede ter hoogte van de Vossemlaan in Sterrebeek. “Het feit dat de voltallige gemeenteraad nieuwe private verkavelingen met wegenis wegert, is een grote stap voor de bescherming van onze open ruimte”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer.

In Zaventem wordt de verkaveling geweigerd omdat er onder meer in het ontwerp te weinig waterbuffering voorzien werd. “Bovendien zou het zicht op een mooie bestaande villa ontnomen worden doordat er drie woningen voor gebouwd worden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer. “De plannen geven ook aanzet naar een volgende fase waarbij de bestaande tuinen aan de Waalsestraat en de Vossemlaan dan zouden doormidden gesneden worden. Ook de impact op mobiliteit wordt onderschat.”

Ook in het project in Sterrebeek wordt te weinig waterbuffering voorzien, maar ook het groene karakter van de holle weg op het einde van de Konijnenstraat onvoldoende gerespecteerd. “Daarnaast zijn bepaalde woningen te hoog en voldoen ze dus niet aan de gemeentelijke verordening. De verplichte afvaleilanden worden niet voorzien en de eisen rond toegankelijkheid worden niet gerespecteerd”, zegt Dewandeleer.

Met de beslissing zet Zaventem volop in op de bescherming van de open ruimte. “We gaan voor een heus grondoffensief, er werd deze bestuursperiode dan ook nog geen enkele private verkaveling vergund”, aldus Dewandeleer.