school_leerlingen.jpg

Ook gemeenschapsonderwijs in De Rand en scholen in Dilbeek sluiten de deuren

zon 22 nov 2015

Ook het gemeenschapsonderwijs in de Rand sluit vandaag de deuren. Dat heeft de directie beslist naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau voor aanslagen in Brussel. Ook de Dilbeekse scholen blijven morgen dicht. 

Het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest blijft op 4, het hoogst mogelijke niveau. De scholen in Brussel blijven daardoor dicht.

Eerder op de avond besliste burgemeester Bonte om ook in Vilvoorde de scholen gesloten te houden. En zondagavond hebben de gemeente Dilbeek en de scholen van het Gemeenschapsonderwijs in de Rand een gelijkaardige beslissing genomen.

"Ik wil absoluut geen paniek zaaien, maar wij willen geen enkel risico nemen en dus sluiten we ook scholen van het Gemeenschapsonderwijs in de Rand", zegt Herman Siebens van GO-scholen. Daaronder vallen 7.000 leerlingen van het gewoon onderwijs en 7.000 leerlingen in het volwassenonderwijs, verspreid over een twintigtal scholen. "Momenteel moeten wij het doen met info die we vernemen uit de media. Ik laat elke directeur vrij om te beslissen of hij of zij z'n school opent, maar met zo'n terreuralarm kan je niet sollen. De kansberekening is eenvoudig: of er gebeurt -hopelijk- niets, en dan is het risico nul. Of er gebeurt iets, en dan is het risico 100 procent. Er is geen tussenweg. Ik wil ook heel duidelijk stellen dat het risico volgens ons niet stopt aan de grens van het Brussels Gewest. Heel veel leerlingen pendelen vanuit Brussel met het openbaar vervoer naar de Rand", aldus Siebens.

De situatie wordt constant geëvalueerd maar de scholen van het Gemeenschapsonderwijs Campus Wemmel, het Bijzonder Onderwijs 'De Eekhoorn' in Wemmel, de GO-scholen in Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw en het KTA Halle blijven maandag dus dicht. "In Halle sluiten we omwille van het feit dat die school momenteel een open werf is en we daar moeilijk de veiligheid kunnen waarborgen. De Ringscholen vallen onder drie politiezones, en dat maakt het nog complexer. Enkele agenten voor en na de schoolbel voor de poort: dat is te weinig effectief om de veiligheid te waarborgen. Als er politie nodig is, dan moet ze er met deze terreurdreiging constant staan. Ik begrijp dat dat niet haalbaar is, maar wij nemen ook onze verantwoordelijkheid, en sluiten op dat moment die scholen, weliswaar met veel tegenzin", zucht Siebens.

Burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL) laat weten dat er verhoogd politietoezicht is aan Wemmelse scholen, en op openbare plaatsen, maar vraagt ook om de kalmte te bewaren. De lagere scholen in Wemmel -zowel van het gemeente- als vrij onderwijs- zijn tot nader order wel open. In Vilvoorde blijven de scholen door de terreurdreiging gesloten.

In Dilbeek zal in de loop van maandag, samen met de directies, bekeken worden of de scholen op dinsdag op een veilige manier kunnen heropenen.  

In Halle sluit dus ook het KTA Pro Technica de deuren. Het Heilig Hart & College en het Atheneum laten via hun website weten dat de lessen wel zullen doorgaan. Net zoals vorige week zal er in Halle verhoogd politietoezicht zijn aan de scholen.