Een leerling aan het werk in het Talentcenter in Zellik

Voka opent Talentcenter in Researchpark: "Wetenschappelijk onderbouwde manier om studiekeuze te maken"

don 2 mei

Vandaag is in het Researchpark in Zellik het Talentcenter van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, geopend. In zo’n center worden leerlingen tussen 12 en 14 begeleid om een studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses. Voka wil met een talentcenter in elke Vlaamse provincie op twee jaar 10.000 kinderen bereiken. Het Talentcenter in Zellik is het vierde. Eerder openden er al centra in Mechelen, Hasselt en Gent. Daar legden meer dan 2.700 leerlingen al testen af.

In het Talentcenter in Zellik kunnen klassen en scholen uit Vlaams-Brabant en Brussel terecht voor individuele tests die leiden naar een persoonlijk talentenrapport. Leerlingen voeren er proeven uit in vier categorieën. Uit de eerste resultaten van de Talentcenters blijkt dat jongens meer interesse tonen voor STEM-richtingen dan meisjes, maar dat meisjes evenveel talent en aanleg hebben voor wetenschap en techniek als jongens. “We hopen dat de persoonlijke talentenrapporten bij heel wat jongeren en ouders de ogen zullen openen en er later toe leiden dat de arbeidsmarkt evenwichtiger wordt,” aldus Julie Beysens, senior adviseur onderwijs bij Voka.

De Talentcenters worden ondersteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): “Onze jongeren krijgen pas kwalitatief onderwijs als ze ook in een studierichting zitten die het best past bij hun talenten,” zegt hij. “Daar knelt soms het schoentje. Zo zijn er nog altijd ouders die ASO zien als standaardoptie, al liggen de talenten van hun kind elders.”

Nog voor de opening was het Talentcenter in Zellik al volzet voor dit schooljaar. “Dat toont aan hoe groot de nood is aan een wetenschappelijk onderbouwde manier om een studiekeuze te maken,” zegt gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaams-Brabant Kris Claes. “Er is een groot aanbod, waardoor jongeren het bos soms niet meer door de bomen zien. Met dit initiatief bieden we hen duidelijkheid.”

Leerlingen aan het werk in het Talentcenter van Voka in Zellik