verkiezingen.png

Zes gemeenten hebben nog geen nieuw bestuur

din 13 nov 2018

Een maand na de verkiezingen hebben zes gemeenten nog geen nieuw bestuur in Halle-Vilvoorde. Het gaat om de stad Vilvoorde, faciliteitengemeenten Linkebeek en Wemmel en gemeenten Beersel, Overijse en Zaventem.

In Vilvoorde hebben na de herfstvakantie sp.a (10 zetels), Open Vld (8), CD&V (5) en Groen (3) de onderhandelingen heropgestart. De partijen bereikten op 21/10 al een bestuursakkoord, maar toen bleek dat Bonte kartelpartner Groen geen schepenzetel wou geven werden de gesprekken abrupt afgebroken. Sp.a en CD&V ondertekenden wel al de burgemeestersvoordracht van Bonte zodat een anti-sp.a-coalitie met N-VA (4 zetels) niet aan de orde is.

In Wemmel haalde de Vlaamse lijst WEMMEL van burgemeester Walter Vansteenkiste 12 zetels. De Franstalige lijst Wemmel Plus! 7 en Intérets Communaux 6. Het is nog onduidelijk wie een coalitie zal vormen. Door de rechtstreekse verkiezing van schepenen in faciliteitengemeenten heeft WEMMEL er 3 en de andere twee partijen elk 1. De partij die de burgemeester aanduidt heeft een extra zitje. Als het college geen consensus bereikt moet de gemeenteraad knopen doorhakken.

Ook in Linkebeek zitten de onderhandelingen muurvast. Link@Venir van Yves Ghequière haalde 7 zetels, 'Ensemble LBK Samen' van Damien Thiéry 5 en het tweetalige 'Activ' 2. In het nieuwe schepencollege heeft Link@Venir 2 mandaten en LKB 1. Ghequière heeft nog één handtekening tekort om burgemeester te worden. Thiéry weigert op dit ogenblik elke samenwerking, reden waarom Link@Venir op dit ogenblik richting 'Activ' kijkt.

In Beersel zou de huidige meerderheid van CD&V (9 zetels), Groen (5) en Open Vld (2) mathematisch kunnen verder besturen. Omdat de N-VA (7 zetels) van Vlaams minister Ben Weyts en Open Vld (2) besloten in blok te onderhandelen is de uitkomst onzeker. Als de andere partijen het Franstalige UF (5 zetels) en Vlaams Belang (1) buiten de coalitie houden is CD&V in elk geval 'incontournable'.

In Overijse onderhandelen de kartels Overijse2002-N-VA (10 zetels) van burgemeester Inge lenseclaes en Open Vld/Groen Overijse (9) over de vorming van een nieuwe coalitie. Overijse wordt momenteel bestuurd door een coalitie van OV2002-N-VA-CD&V en Open Vld. Andere partijen in de nieuwe gemeenteraad zijn het Franstalige Overijse Plus (6), CD&V (3) en Leefbaar Overijse (1).

In Zaventem tot slot is de grootste partij Open Vld (12 zetels) gesprekken gestart, maar daarover is momenteel nog niet veel geweten. Zaventem wordt vandaag bestuurd door Open Vld (12), N-VA (7) en CD&V (4). Met een meerderheid van 23 zetels op 31 zou deze coalitie probleemloos kunnen verder besturen. Andere partijen in de gemeenteraad zijn het Franstalige UF (6) en Pro Zaventem (2).