64220_lennik.jpg

LB, CD&V en Groen vormen coalitie in Lennik

maa 29 okt 2018

Ook in Lennik is de kogel nu door de kerk. De Lijst Burgemeester van Irina De Knop gaat samen met CD&V en Groen de gemeente de komende zes jaar besturen. N-VA-Lennik Kwadraat belandt opnieuw op de oppositiebanken.

De Lijst Burgemeester van Irina De Knop maakten na de verkiezingen al bekend dat ze graag met mekaar doorgingen en op zoek zouden gaan naar een derde partner. Dat is Groen geworden.

“Ik heb vastgesteld dat Groen een zeer waardevolle inbreng zal hebben  in het uitwerken van het toekomstproject voor onze gemeente. Zij hebben een zeer vooruitstrevende visie op burgerparticipatie en gemeenschapsvorming. Wij willen daar van leren en die tot de onze maken. Onze dorpsgenoten voelen zich enorm verbonden met Lennik, en willen dat hun gemeente op een positieve en daadkrachtige manier bestuurd wordt. Samen met CD&V en Groen hebben we heel wat kennis en de juiste ingesteldheid om dat mogelijk te maken,” zegt Burgemeester Irina De Knop.

LB, CD&V en Groen hebben samen 12 van de 21 zetels in de gemeenteraad. N-VA-Lennik Kwadraat, die na de verkiezingen met 8 zetels de grootste partij werd in Lennik, wordt dus naar de oppositiebanken verwezen. Een flinke streep door de rekening van lijsttrekker Geert De Cuyper, die in Lennik de meeste voorkeursstemmen achter zijn naam kreeg.

“Ik was zeer ontgoocheld toen ik gisterenmiddag vernam van Groen, tegen de afspraken in, van plan is om te besturen met Open VLD en CD&V. Ik ga altijd uit van de goede trouw van mensen, zeker wanneer ze jou ook in vertrouwen nemen en de afspraken op papier zetten en ondertekenen. Dan verwacht je niet dat men achter mijn rug nog met anderen zou praten,” zegt Geert De Cuyper.

Groen ontkent dat er een akkoord getekend was met N-VA-Lennik Kwadraat. "Het was duidelijk dat de grote partijen ons er bij wilden. We hebben eerst van N-VA-Lennik Kwadraat, nadien van LB-CD&V. Met onze achterban hebben we dan intense besprekingen gevoerd en in alle eer en geweten beslist met welke partij we in zee zouden gaan. Het programma van LB-CD&V heeft voor ons als Groen het meeste kans op slagen," zegt lijsttrekker Hendrik Schoukens aan RINGtv.