bonte.png

Bonte voorzichtig positief over antiterreurmaatregelen

don 19 nov 2015

“We moeten opletten dat we met de extra maatregelen het probleem niet nog groter maken door van gevangenissen een soort kweekvijvers van tikkende tijdbommen te maken”, dat zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte na de regeringsverklaring van vanmorgen over de strijd tegen terreur. Premier Michel beloofde naast extra geld voor politie en justitie ook een strenger beleid tegenover Syriëstrijders. Wie terugkeert, vliegt onherroepelijk de cel in.

Premier Michel stelde vanmorgen een reeks nieuwe maatregelen voor om de strijd tegen terreur op te voeren. Hij begon met een financiële belofte: de regering maakt 400 miljoen euro extra vrij. “Goed nieuws”, vindt Hans Bonte, volksvertegenwoordiger en burgemeester van Vilvoorde, “als dat geld tenminste naar het lokale niveau vloeit, want het is daar dat je radicalisme kan aanpakken en tegenhouden”. De aanslagen in Parijs bewijzen volgens Bonte trouwens dat het net met die opvolging foutloopt in Brussel.

Voorts wil de federale regering ook elke Syriëstrijder die terugkeert meteen naar de gevangenis sturen. “Ik vind dat een goeie zaak. Maar ik wil er wel op wijzen dat iemand die in de gevangenis belandt vanuit een radicaliseringsproblematiek er zonder extra inspanningen veel geradicaliseerder uitkomt. Ik weet dat omdat ik tot mijn spijt de dossiers gelezen heb van de 28 jongeren die uit mijn stad vertrokken zijn. Die mensen hebben effectief extra radicalisering gekregen in die instellingen en gevangenissen”, aldus Bonte.

"En net die jongeren zijn precies de leiders en de meest agressieve jihadi's geworden", waarschuwt Bonte nog. Hij wil de komende maanden trouwens zelf in verschillende gevangenissen onderzoeken hoe de begeleiding van geradicaliseerde gevangenen gebeurt. (Lees ook: 'Overheid neemt extra maatregelen tegen terrorisme')