Vilvoorde City

Voetbalclub met CD&V-gemeenteraadslid als voorzitter licht kansarme spelertjes en stad Vilvoorde op voor tienduizenden euro

maa 25 maa

Bij voetbalclub Vilvoorde City zijn ernstige feiten van oplichting aan het licht gekomen. Honderden kinderen in kansarmoede die recht hadden op een stevige korting op hun inschrijvingsgeld moesten bijna het viervoudige betalen van waar ze recht op hadden. Anderzijds werd ook bij de stad geld geïnd via frauduleuze lijsten met daarop tientallen namen van kinderen die helemaal niet bij de club zijn aangesloten. Pittig detail: voorzitter Faruk Akkus is gemeenteraadslid voor CD&V, dat in de meerderheid zit in Vilvoorde. “Dit moet tot de laatste euro worden uitgeklaard”, reageert burgemeester Hans Bonte (Vooruit). Het college buigt zich maandag over de te nemen maatregelen.

Het schepencollege buigt al een paar weken het hoofd over wat een grote fraudecarrousel lijkt te zijn bij voetbalclub Vilvoorde City. De club maakte misbruik van de Vrijetijdspas van de stad. Kinderen uit een kwetsbaar milieu kunnen zich met die pas aansluiten bij een vereniging en slechts 20 procent van het lidgeld betalen. De stad en het OCMW leggen vanuit hun armoedemiddelen 40 procent bij en van de club wordt verwacht ze 40 procent korting geeft. Burgemeester Bonte bevestigt de malversaties bij Vilvoorde City. “De club heeft inderdaad gezinnen van aangesloten kinderen die een Vrijetijdspas hebben honderden euro per jaar te veel laten betalen voor hun lidgeld”, zucht een ontgoochelde Bonte.

In concreto is het normale inschrijvingstarief voor kinderen bij Vilvoorde City 380 euro. “Maar kinderen met een Vrijetijdspas moesten toch nog 280 euro, bijna het viervoudige van het voor hen voorziene bedrag van 76 euro betalen. De bal ging aan het rollen toen er bij de stad klachten kwamen van ouders over het feit dat ze ondanks die Vrijetijdspas toch nog zoveel moesten betalen. Vanuit de club kregen we als reactie dat het om ‘een vergissing’ gaat. Maar als dat al jaren duurt, dan is er veel meer aan de hand. Dit neigt naar een soort mega oplichting ten nadele van kinderen in kansarmoede en ten nadele van het beleid van de stad daaromtrent. De Vrijetijdspas is nochtans een van onze mooiste armoedemaatregelen. We steken daar als stad ook honderdduizenden euro’s per jaar in. Dat loopt ook overal goed, behalve hier dus bij Vilvoorde City.”

Volgens Bonte gaat het mogelijk om een bedrag van meer dan 100.000 euro. “De grote vraag is waar dat geld naartoe is. Hier zit duidelijk een systematiek achter. De stad werd ook rechtstreeks opgelicht. De club heeft namelijk ledenlijsten doorgegeven waarop kinderen stonden die niet of niet meer aangesloten waren bij Vilvoorde City maar waarvan men wist dat ze een Vrijetijdspas hadden. Ze zijn die namen jaar na jaar blijven indienen. Op die manier heeft men tienduizenden en tienduizenden euro’s teveel geïnd.”

"Uitpluizen tot op de bodem" De verontwaardiging is groot binnen het schepencollege. “We hebben zoveel mogelijk informatie ingezameld maar hebben nog geen volledig beeld. We gaan daarom nu een audit bestellen om dit helemaal tot op de bodem uit te pluizen. We gaan ook vragen aan voorzitter Faruk Akkus om ontslag te nemen als voorzitter in afwachting van de resultaten. Onze allergrootste bekommernis is er echter voor te zorgen dat de kinderen in de toekomst nog kunnen voetballen bij Vilvoorde City. Er zal een traject opgestart worden om de continüiteit te verzekeren voor de jeugd. We gaan iemand aanstellen om dat in goede banen te leiden.”

Mogelijk gaat het college nog een stap verder en wordt ook de eerste ploeg van Vilvoorde City geschorst. Er kan ook beslist worden om een klacht bij de politie in te dienen, al wordt daarvoor mogelijk eerst het resultaat van de audit afgewacht. "We gaan het onderzoek moeten afwachten. Maar als er onregelmatigheden gebeurd zijn, kan dit uiteraard niet door de beugel", reageert Vilvoords CD&V-fractieleidster Christel Herbosch. Voorzitter Faruk Akkus was afgelopen weekend niet bereikbaar voor een reactie.