houthakseldam_asse2.jpg

Twee nieuwe houthakseldammen in strijd tegen water- en modderoverlast

din 16 mei 2023

In Asse zijn twee nieuwe houthakseldammen aangelegd aan de Terlindenweg. De dammen moeten water- en modderoverlast tegengaan. Tijdens de hevige regenval van juli 2021 was er overlast in de Terlindenweg. De modder stroomde van de akkers naar beneden en een aantal woningen kregen modder binnen in de kelder en de benedenverdieping.

 

Deze houthakseldammen zijn een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Asse en landbouwer Herman Fieremans. “Om water- en modderoverlast te voorkomen, leggen we deze houthakseldammen aan,” aldus schepen van Milieu en Landbouw Peter Verbiest. “Een eerste is 60 meter lang. Twee korte, lage aarden dammen met een totale lengte van 18 meter aan weerszijden van de houthakseldam leiden het water naar de houthakseldam. De tweede dam heeft een lengte van 38 meter.”

De dammen vertragen het afstromend water en de modder bezinkt achter de houthakseldammen. “Ze zijn ongeveer 20 centimeter ingegraven om onderspoeling te voorkomen. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen. Dat is positief met het oog op de bestrijding van verdroging,” weet gedeputeerde voor Waterlopen Bart Nevens. In Asse zijn er zo al negen houthakseldamprojecten. Een tiende staat op de planning.