eurostadion3.jpg

Werkzaamheden Eurostadion parking C starten op 14 maart 2016

vrij 21 aug 2015

Als de procedures vlot verlopen, starten de werkzaamheden aan het nieuw nationaal voetbalstadion op parking C op 14 maart 2016. In een eerste fase wordt 1,2 miljoen kubieke meter grond uitgegraven, goed voor 36 vrachtwagens per uur die de grond zullen wegvoeren. In Wemmel en Grimbergen vrezen ze voor overlast.

In het raam van het milieueffectenrapport (MER) heeft bouwgroep Ghelamco meer details gegeven over het nieuwe Eurostadion op parking C. Grimbergen heeft de kennisgevingsnota op de website van de gemeente geplaatst. Vanaf vandaag kan je het document ook raadplegen op de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente.

Tot 19 september loopt de inzageperiode. Tot dan kan iedereen opmerkingen formuleren over de milieueffecten van het stadion. De eerste kennisgeving is een blauwdruk van hoe het stadion eruit zal zien, hoe de mobiliteit zal georganiseerd worden en hoe de werkzaamheden zullen verlopen.

Stadion komt in westelijke hoek van Parking C

Het stadion zal gebouwd worden in de westelijke hoek van Parking C. Het zal uit 6 niveaus bestaan, 56,6 meter hoog zijn en plaats bieden aan 61.450 toeschouwers. Het stadion wordt ook meer dan alleen maar een stadion. Zo wordt er ook een innovatiecomplex neergepoot dat gewijd zal worden aan sportgeneeskunde. Onder dit complex komt een ondergrondse parking met 10.000 plaatsen. Tot slot zal er een sportbibliotheek gebouwd worden en er zijn ook heel wat groenvoorzieningen.

Werkzaamheden starten op 14 maart 2016

Als alle procedures tijdig worden afgerond kunnen de werkzaamheden starten op 14 maart 2016. In een eerste fase moet 1,2 miljoen kubieke grond worden afgevoerd worden. Die wordt aan een ritme van 36 vrachtwagens per uur via de Ring rond Brussel afgevoerd naar het kanaal Brussel-Antwerpen. Ook ’s nachts wordt er doorgewerkt maar dan aan een ritme van 12 vrachtwagens per uur. De gemeenten Wemmel en Grimbergen zijn er alvast niet gerust in. Zij vrezen voor geluidsoverlast gedurende de werkzaamheden.

De aanleg van de parking start op 4 mei 2016 en moet begin 2017 voltooid zijn. De bouw van het stadion zelf zou 18 maanden duren. Volgens de planning zou op 1 juni 2018 de klus geklaard moeten zijn.

Alternatieven doorstaan vergelijking niet, aldus studiebureau Technum

In het document wordt tot slot de alternatieven voor dit stadion besproken zoals een renovatie van het huidige koning Boudewijnstadion. Maar de alternatieven doorstaan volgens het studiebureau Technum, dat de kennisgevingsnota heeft uitgewerkt, de vergelijking niet. Daarom wordt voorgesteld om deze alternatieven niet te bestuderen in het MER-project.  

Bekijk hier de kennisgevingnota op de website van de gemeente Grimbergen.