Brussel naar rechter als vliegroutes niet snel worden aangepast

din 27 feb 2018

De strijd om de geluidsnormen, er komt maar geen einde aan. Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) wakkert het communautair vuurtje opnieuw aan door met een rechtszaak te dreigen als de vliegroutes boven de hoofdstad niet snel aangepast worden. Dat schrijft De Tijd.

Fremault gaat federaal minister van Mobiliteit François Bellot de resultaten bezorgen van een studie van de Brusselse universiteit ULB die ze heeft besteld. De studie bevat concrete aanpassingen aan de huidige vliegroutes om de geluidshinder voor de Brusselaars in te perken.

Eén van de voorstellen is een verschuiving van de vluchten overdag van de Kanaalroute naar de Ringroute. Met andere woorden: minder vliegtuigen boven Brussel en meer vliegtuigen boven de Vlaamse Rand.

Fremault eist dat Bellot de voorstellen van de Franstalige Brusselse universiteit direct invoert. Doet hij dat niet, dan eist Brussel bij de rechtbank een dwangsom van 100.000 euro per week.

Met de rechtszaak neemt de druk op Bellot alsmaar toe. Onlangs spanden ook enkele burgemeesters uit de Rand en de provincie Vlaams-Brabant een rechtszaak aan om een doorbraak te forceren. Maar Bellot wil de resultaten afwachten van een onafhankelijke studie voor een beslissing te nemen. Die studie moet hij van een Brusselse rechter uitvoeren.

Maar ook dan heeft Bellot weinig speelruimte. Hij zou van zijn partij MR voor de verkiezingen van 2019 niet mogen morrelen aan de vliegroutes omdat het dossier té gevoelig in Brussel ligt.