kester_wedstrijd.jpg

Doek valt definitief over de motorcross in Kester

don 24 sep 2015

AMC De Toekomst ziet definitief af van de Kesterheide in Gooik als locatie voor de jaarlijkse motorcross. Natuurpunt deed een laatste voorstel om de GP van Kester nog 1 keer te organiseren op de Kesterheide. Maar organisator AMC De Toekomst Dworp heeft dat voorstel afgewezen. Dat meldt de Gooikse afdeling van N-VA en werd ons intussen bevestigd door het clubbestuur.

Na de laatste editie contacteerde voorzitter René Deboeck van AMC Natuurpunt met de vraag om toch nog 1 jaar de organisatie op de Kesterheide toe te staan. Dit zou de club de tijd geven om een volwaardig alternatief uit te werken. Onder impuls van N-VA Gooik werd hiervoor een werkgroep opgericht. Natuurpunt, dat eigenaar is van een deel van de Kesterheide, was uiteindelijk bereid om onder een aantal voorwaarden groen licht te geven voor een extra editie. "Maar die voorwaarden zijn voor AMC De Toekomst niet aanvaardbaar", zegt voorzitter René De Boeck. “Zo had Natuurpunt aan de gemeente gevraagd om de cross uit het masterplan te halen dat van de Kesterheide een natuur- en recreatiegebied moet maken. Op die manier kon men ook later nooit meer een cross op de Kesterheide organiseren. En met nog andere zaken ging Natuurpunt wellicht de gemeente chanteren in ruil voor een extra editie van de cross”, aldus De Boeck.  

Zoektocht naar nieuwe locatie

Intussen wordt met het gemeentebestuur naar een alternatieve locatie gezocht. Even werd gedacht aan een terrein langs de Letterbeekstraat in Strijland. In het verleden werden ook hier nog wedstrijden georganiseerd. Maar die piste was volgens het clubbestuur niet haalbaar. Er blijft nu nog 1 mogelijke locatie in de gemeente over en die bevindt zich verrassend dichtbij. "In vogelvlucht is het nauwelijks op zo’n 300 meter van de toren van de Kesterheide, dus het nieuwe terrein ligt nog op de Kesterheide. Het gaat om een zeer mooie site. Alleen ligt onze datum in juni wat slecht voor de eigenaar. De landbouwer heeft het veld in die periode nodig om zijn koeien op te zetten”, verduidelijkt De Boeck.

De tijd begint echter wel te dringen. Binnen enkele weken moet de organisatie immers een definitieve locatie en datum voorleggen aan de Belgische Motorrijdersbond. Volgens burgemeester Doomst is het een kwestie van enkele dagen voor er een akkoord is met de eigenaar. 

De beslommeringen rond de toekomst van de cross in Kester wegen intussen zwaar door op de club. Acht bestuursleden hebben intussen al ontslag genomen. Voor hen is het genoeg geweest. Ook voorzitter De Boeck zet een stapje terug. Maar de jongere generatie binnen het bestuur wil alvast alles in het werk stellen om de crosstraditie in Gooik verder te zetten.

Natuurpunt tevreden over afloop

Natuurpunt is tevreden dat het de Kesterheide verder kan ontwikkelen tot natuurgebied en er eindelijk een oplossing in de maak is.

N-VA daarentegen betreurt dat het doek definitief is gevallen over de cross op de Kesterheide. “Wij hebben van in het begin het gevoel gehad dat burgemeester Doomst niet meer overtuigd was van de Kesterheide als locatie voor de cross. Voor ons hoort deze traditie nochtans thuis in Kester. Natuurpunt heeft nu de handen vrij om van het domein een mooi natuurgebied te maken. Wij zullen er wel op toezien dat het domein toegankelijk blijft voor alle recreanten”, zegt Steve Dehandschutter van N-VA Gooik.