uplace-brussels-central-square2.jpg

Buurgemeenten reageren verdeeld op mobiliteitsakkoord Uplace

maa 20 jul 2015

De stad Vilvoorde, die altijd al gekant was tegen de komst van Uplace, is niet verontrust over het mobiliteitsakkoord dat de Vlaamse overheid en Uplace hebben afgesloten. De Zennestad heeft het volste vertrouwen in de afloop van het openbaar onderzoek in verband met het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Buurgemeente Machelen daarentegen is wel tevreden met het bereikte akkoord. 

“Uiteraard zijn blij met het bereikte akkoord dat niet alleen betrekking heeft op Uplace maar voor het hele reconversiegebied. We zijn blij dat Uplace een trekker is voor de mobiliteitswerkzaamheden voor de hele regio”, zegt Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen.  (Lees ook: ‘Uplace tevreden over goedkeuring mobiliteitsovereenkomst’)

De mobiliteitsconvenant brengt Uplace opnieuw een stap dichter bij de realisatie. Vilvoorde verwijst echter naar het lopende openbaar onderzoek in verband met het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. “Dat is voor ons nu de belangrijkste procedure. Vilvoorde, maar ook de steden Mechelen en Leuven, Puurs, UNIZO en heel wat bedrijven uit regio hebben bezwaarschriften ingediend. En die zijn zodanig sterk onderbouwd dat we er toch vanuit gaan dat we daarin zullen gelijk krijgen”, verduidelijkt waarnemend burgemeester Jo De Ro uit Vilvoorde.

Op 13 februari 2015 legde de Vlaamse regering het GRUP, dat onder meer Uplace bevat, voorlopig vast. Het openbaar onderzoek loopt nu nog. Vilvoorde heeft daartegen een bezwaarschrift ingediend omdat het vreest voor de lokale handelskernen en de mobiliteitsproblemen. Dit najaar verwacht de stad een antwoord.