fietstelweek5.jpg

Grootste fietsonderzoek ooit gestart in Zaventem

din 15 sep 2015

Aan het treinstation van Zaventem is vanochtend het startschot gegeven van de Week van de Mobiliteit. Tijdens deze week vindt in Vlaanderen voor de eerste keer de 'fietstelweek' plaats. 

In totaal worden er 420 fietstelpunten geopend. Aan de hand van rubberen slangen op de fietspaden wordt in kaart gebracht hoe de Vlaming fietst. De fietstelweek moet het grootste onderzoek rond fietsgedrag worden dat ooit in Vlaanderen werd gehouden.

De resultaten van de fietstelweek moeten helpen om een nog beter Vlaams fietsbeleid uit te stippelen. “Het is vooral belangrijk om na te gaan of de fietsers de fietspaden wel gebruiken die de gemeente aangeeft als de veilige route”, verduidelijkt Jan Vermeulen van Fietsberaad Vlaanderen.

Vlaanderen werkt momenteel aan 80 fietssnelwegen, langs bijvoorbeeld spoorlijnen of kanalen. Minister van Mobiliteit Weyts wil die fietssnelwegen verbinden met bedrijventerreinen. Want vooral de elektrische fiets wordt een alsmaar populairder vervoermiddel om naar het werk te gaan.

Daarnaast is de fiets natuurlijk ook milieuvriendelijker. Daarom staat de week van de mobiliteit dit jaar in het teken van zuurstof en schone lucht. “De mobiliteit is daarin een belangrijke factor. Zij die hun autogedrag soms in vraag stellen en kiezen voor de fiets of openbaar vervoer willen wij bedanken voor die bewuste keuze”, zegt Elien Raport van de Bond Beter Leefmilieu.

Het is de bedoeling om de fietstelweek jaarlijks te herhalen, zodat evoluties in het fietsbeleid in kaart kunnen worden gebracht.