uplace-brussels-central-square2.jpg

Negatief banensaldo door nieuwe shoppingcentra

don 11 jun 2015

Door de komst van de drie nieuwe shoppingcentra in en rond Brussel zullen er meer banen verloren gaan dan dat er bijkomen. Bovendien is de kans groot dat de werknemers in de shoppingcentra moeten werken aan slechtere voorwaarden.

Zowel Uplace, Neo als Docks proberen de tegenstanders te overtuigen met cijfers over bijkomende werkgelegenheid. Het spreekt voor zich dat een nieuw shoppingcentrum ook extra banen oplevert. Maar dat zijn er pak minder dan het aantal jobs dat verloren gaat in de kleinhandel in de omliggende steden en gemeenten. Dat is een opvallende redenering van het integraal platform voor duurzaam economisch beleid. Het platform groepeert verschillende milieuorganisaties, vakbonden en zelfstandigenorganisaties in hun verzet tegen de shoppingcentra.   

Zelfstandigenorganisatie Unizo baseert zich voor deze stelling op een studie die enkele jaren na de opening van het Waasland Shopping werd gemaakt. “Daaruit bleek dat in de wijde omgeving van Sint-Niklaas 7,5 % van de banen in de kleinhandel verloren is gegaan. Dat zijn er meer dan het aantal nieuwe banen dat in het shoppingcentrum gecreëerd werd”, verduidelijkt Nancy Van Espen van Unizo.

Voorts vreest het platform dat werknemers in de shoppingcentra aan minder gunstige voorwaarden zullen moeten werken dan in de kleinhandel. Shoppingcentra zijn vaak ook op zondag open en organiseren regelmatig avondhappenings.