Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Franstalige eenheidslijsten in Vlaamse rand verliezen terrein

Franstalige eenheidslijsten in Vlaamse rand verliezen terrein

In de meeste gemeenten in de Rand rond Brussel verliezen de Franstalige eenheidslijsten zetels. Verspreid over acht niet-faciliteitengemeenten gaan ze in totaal van 37 naar 30 zetels. In de faciliteitengemeenten blijft het nagenoeg status quo.

In de Vlaamse gemeenten die aan Brussel grenzen verliezen de Franstalige UF-lijsten zowel in Dilbeek (3 zetels), Vilvoorde (2 zetels) en Zaventem (6 zetels) één zetel in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

Ook Overijse Plus (6 zetels) en PF in Sint-Pieters-Leeuw (7 zetels) verliezen elk één zetel tegenover zes jaar geleden. In Grimbergen verliest UF zelfs 2 zetels en houdt er amper één over. In Halle verliest UF dan weer zijn enige zetel. Enkel in Beersel wint de Franstelige eenheidslijst UF een zetel en klokt af op 5 zetels.

Ook in totale cijfers zien we een verschil. In 2012 stemden in voorgaande acht gemeenten 22.131 mensen op een Franstalige eenheidslijst, eergisteren waren er dat 19.311. Een verschil van bijna 3.000 stemmen.

In de faciliteitengemeenten is er door de opkomst van dezelfde lijsten enkel in Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode een vergelijking mogelijk met 2012. In Sint-Genesius-Rode winnen de Franstaligen één zetel: van 17 naar 18.

In Wezembeek-Oppem verliezen ze er één: van 19 naar 18. In Drogenbos zakt het UF van 6 naar 5 zetels, in Kraainem belandt de Franstalige eenheidslijst Défi+MR+Ind. in de oppositie.