Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Koepel boven Zennehart krijgt strenge regels opgelegd door Vlaanderen

Koepel boven Zennehart krijgt strenge regels opgelegd door Vlaanderen

Woonzorgkoepel Orpea moet het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) op de hoogte houden van de verhuizing van de bewoners uit twee woonzorgcentra die de koepel sluit. In onze regio gaat het over woonzorgcentrum Zennehart in Alsemberg. Zo'n 50 mensen moeten er verhuizen. AZG wil zeker zijn dat de zorg- en dienstverlening voor de bewoners gegarandeerd blijft. Orpea zegt daar zeker aan mee te werken.

 

Het AZG verwacht van Orpea een rapport met een overzicht van welke bewoner onder welke omstandigheden naar welk ander woonzorgcentrum verhuist. Bovendien moet dat gebeuren aan dezelfde voorwaarden én dezelfde dagprijs als wat ze nu betalen. "We gaan van dichtbij volgen hoe die verhuizing van de bewoners verloopt," aldus Joris Moonens van het Agentschap. "Wekelijks moet Orpea ons rapporteren wie al verhuist is en of de rechten van die bewoners geresepecteerd zijn."

Het Agentschap Zorg en Gezondheid sluit niet uit dat het ook fysieke controles uitvoert. "We sluiten dat niet uit, omdat we ons ervan willen vergewissen dat ook de zorg ter plaatse optimaal blijft. Daarom willen we ook wekelijks weten hoeveel personeel er nog aanwezig is. Want dat is belangrijk voor een continue dienstverlening."

Donderdag maakte Orpea bekend dat Zennehart in Alsemberg moet sluiten, omdat de gebouwen te verouderd zijn. Financiële middelen voor renovaties heeft de Franse groep niet. Meer: Orpea heeft financiële problemen. In het totaal sluit de groep drie rusthuizen in Vlaanderen en zeven in Brussel.