Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Natuurwerken Zeen gaan nieuwe fase in

Natuurwerken Zeen gaan nieuwe fase in

Fase 2 van de natuurwerken aan het Zeen fase in Sterrebeek, deel van Zaventem, staat op stapel: het gaat om de eerste structurele vernieuwingswerken in dit grootschalige groene project.

 

Nadat de gemeente Zaventem 8,5 hectare gronden aankocht en een grote hoeveelheid steenpuin werd verwijderd, zijn op de gronden door verenigingen en buurtbewoners intussen 2.000 bomen aangeplant. Tijd voor het grote werk, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). ‘Vanaf augustus wordt de bedding van de Kleine Maalbeek, in de volksmond de Sterre, verbreed en worden de oevers verstevigd, daarbij wordt de natuurlijke glooiing van de beek weer vorm gegeven. Gevolg is een grotere waterbufferingscapaciteit, met meer mogelijkheden voor een diverse fauna en flora”.

De werken gebeuren onder leiding van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook het Agentschap Natuur en Bos en de Provincie Vlaams-Brabant zijn partners in het project.

Vanaf deze winter wordt ter hoogte van de tennisvelden ook een wandel- en fietsbrug aangelegd over de beek. Er volgt dan ook een nieuwe plantactie met opnieuw 10.000 bomen. Dewandeleer aan RINGtv: “Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe natuurzone volgende zomer geopend. Samen met het eerste deel van Zeenpark, dat vorig jaar al opende, zou het Zeen dan 14 hectare groot worden. Je kan dan langs de Sterre wandelen over een afstand van 1,5 kilometer.”

In fase 2 wordt ook ruimte gecreëerd om te spelen: er worden natuurlijke speelheuvels en een ruime speelweide aangelegd en ook de nieuwe lokalen voor Chiro Mik Mak krijgen een plaats in het nieuwe belevingsbos.