Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Overijse hevelt GITO over naar nieuwe scholengemeenschap

Overijse hevelt GITO over naar nieuwe scholengemeenschap

De gemeenteraad van Overijse heeft beslist de overeenkomst met scholengemeenschap Drieklank niet te verlengen. GITO Overijse komt daardoor onder andere vleugels.

Na 18 jaar wordt de school dus uit Drieklank gehaald, een netoverschrijdende scholengemeenschap met ook ZAVO Zaventem, GITO Tervuren, SMO Overijse en het Heilig Hartcollege uit Wezembeek-Oppem. Omdat de overeenkomst iedere 6 jaar moet herbevestigd worden, liet het college met het oog op de beslissing onlangs een vergelijkende studie maken rond o.a. toegelaten leerplannen en mogelijke programmatie van nieuwe richtingen.

Op basis daarvan besloot Overijse voor het GITO een nieuwe toekomst te kiezen. Onderwijsschepen Dirk Devroey zegt aan Het Nieuwsblad dat de overstap enkel voordelen biedt. ‘Binnen Drieklank is aanpassing van het onderwijsaanbod een complex proces, omdat te veel partijen er hun zegje over hebben. In Gemeenschapsonderwijs, Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs is dat veel eenvoudiger omdat de scholengemeenschap zelf beslist. We willen dat het onderwijsaanbod kan bijgestuurd worden, zonder dat iemand dat afremt.”

Devroey noemt het ook een voordeel dat ‘je als gemeenteschool terug de eigen leerplannen kan gebruiken en niet langer gebonden bent aan die van het katholiek onderwijs.” Nog volgens de schepen zal het gemeentebestuur ook een grotere participatie hebben in de besluitvorming.

Voor de toekomst van GITO Overijse wil de gemeente nu verdere gesprekken aanknopen met de scholengemeenschap SCOOP (Gemeenschapsonderwijs) en een nieuw op te richten gemeenschap met stedelijke en gemeentelijke scholen. (Foto: FB Gito Overijse)