eurostadion6.jpg

Eurostadion gefaald voor EK Voetbal: nieuw rondje vingerwijzen

vrij 8 dec 2017

Het schrappen van het geplande Eurostadion als gaststad voor het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020 blijft reacties uitlokken. Van ‘imagoverlies’ over ‘economische schade’ tot ‘dit stadion heeft geen zin meer’.

Gisteren maakte de UEFA bekend dat het dossier rond het Eurostadion ‘faalde’ en de wedstrijden die daar gepland werden in 2020 zullen worden verplaatst naar het Wembley-stadion in Londen. Geen thuiswedstrijden dus voor de Rode Duivels, maar mogelijk ook geen Eurostadion. Het dossier om een gloednieuw stadion te bouwen in Grimbergen, op de grens met Brussel, was al omstreden. Deze beslissing van de UEFA is goed voor een nieuw rondje vingerwijzen.

Politieke reacties
Volgens Premier Charles Michel (MR) zijn de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de boosdoeners. Op Vlaams grondgebied een Brussels stadion bouwen, vindt hij een vreemde keuze. Maar nog vreemder is het dat Brussel het dossier nooit op de agenda van het overlegcomité tussen de verschillende overheden in ons land plaatste.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wijst dan weer met de vinger naar Vlaanderen. “Te weinig politieke bereidwilligheid,” klinkt het bij Vervoort. Brussels minister en groot voorstander van het Eurostadion Guy Vanhengel (Open VLD) reageert met ‘geen commentaar’.

Gisteren zei de burgemeester van Grimbergen, Marleen Mertens (CD&V), al dat ze de beslissing van de UEFA de logica zelve vindt en dat ze hoopt dat het Eurostadion er nu niet zal komen. Ook Bart Laeremans van Oppositiepartij Vernieuwing vindt dat er nu geen enkele reden meer is om door te gaan met de plannen voor een nationaal stadion op Parking C van de Heizel. De initiatiefnemers moeten volgens hem uitkijken naar een nieuwe locatie met minder mobiliteitsproblemen.

Blanco blad?
Vraag is nu hoe het verder moet. MR-kopstuk Didier Reynders en de Brusselse oppositiepartijen willen met een blanco blad vertrekken en de renovatie van het huidige Koning Boudewijnstadion opnieuw op tafel leggen.

Ghelamco, de bouwheer van het nieuwe Eurostadion, hoopt alsnog tegen eind januari een vergunning te krijgen om toch met de bouw van het stadion te kunnen starten.

Lees ook: 'Eurostadion gekelderd? Uefa wil Brussel niet meer als speelstad voor EK Voetbal'