uplace2.jpg

Impact Uplace op files werd niet onderzocht

woe 10 jun 2015

In de commissie Brussel en de Vlaamse Rand van het Vlaams Parlement vond vandaag een hoorzitting plaats over Uplace. De hoorzitting kwam er op vraag van commissievoorzitter Katia Segers uit Liedekerke. Zij vindt dat de verschillende studies over Uplace elkaar zo hard tegenspreken, dat er nu wel eens duidelijkheid mag komen.

De commissie nodigde onder meer Jan Parys van studiebureau Antea uit op de hoorzitting. Hij kreeg heel wat vragen te verwerken over de mobiliteitsstudie die hij in opdracht van de Vlaamse regering uitvoerde over de impact van Uplace op het verkeer. Die studie kreeg al heel wat kritiek omdat ze gebaseerd zou zijn op verouderde gegevens.

Impact op files werd niet onderzocht

 “Ook het studiebureau Antea geeft nu toe dat de methodes die ze gehanteerd hebben te weinig de impact op de files berekent. Dus dat betekent dat de Vlaamse Regering een beslissing neemt, zonder goed te weten of Uplace een grote impact zal hebben op de files”, zegt Hermes Sanctorum van Groen. Hij wordt bijgetreden door Katia Segers (Sp.a) uit Liedekerke. “Eigenlijk is die impact nooit onderzocht geweest. Want die vraag is nooit gesteld geweest door de Vlaamse regering. Er is enkel gevraagd geweest om de impact op het verkeer te bereken, niet de impact op de files. Als je dat over het hoofd ziet, komen heel wat zaken op losse schroeven te staan”, aldus Segers.

Impact op handelskernen

Een ander groot thema tijdens de hoorzitting was de impact van Uplace op de omliggende handelskernen. “Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks 30 miljoen euro zou verdwijnen uit de handelskernen. Welke boodschap geef je dan? Dat steden niet belangrijk zijn?”, fulmineerde Jo De Ro uit Vilvoorde.

Graag bijkomende informatie

“Er zijn heel wat haken en ogen aan Uplace. Dus laten we rustig het onderzoek lopen. Hoe meer informatie we kunnen bijwinnen hoe beter. Op basis daarvan kan je een finaal standpunt nemen”, concludeert Willy Segers uit Dilbeek.