uplace-brussels-central-square2.jpg

Filezwaarte zal enorm toenemen door Uplace, zeggen verkeersexperts

woe 18 mei 2016

De filezwaarte zal door de komst van het winkelcomplex Uplace enorm toenemen met zware economische gevolgen voor de regio. Dat besluiten drie verkeersexperts in een mobiliteitsstudie van het winkelproject Uplace. Hun conclusies staan vandaag in de krant De Standaard.

Het onderzoek werd uitgevoerd door hoogleraars Dirk Lauwers (UGent), Kobe Bousssauw (VUB) en privéconsultant Ward Ronse. In een studie maken ze brandhout van het dossier Uplace. Volgens hen kan het niet dat de mobiliteitsmaatregelen (zoals de verbeteringswerken aan de Ring rond Brussel en het openbaar vervoer) pas jaren na de opening van Uplace voltooid zullen zijn. “In de nieuwe studie die het Vlaams Verkeerscentrum maakte om de bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek te weerleggen, wordt de mobiliteitsimpact schromelijk onderschat”, aldus de verkeersexperts. In de studie wordt ervan uitgegaan dat door de komst van Uplace het verkeer op de snelwegen met 1,71% zal toenemen en op de lokale wegen met 6,79%. Maar die cijfers zijn volgens de experts een zware onderschatting van de realiteit. Het aantal mensen dat met het openbaar vervoer zal komen wordt dan weer zwaar overschat. En die files zullen een zware economische impact hebben. “Volgens de experts zullen de jaarlijkse economische kosten zeker 1,7 tot 2 miljoen euro bedragen”, aldus Lauwers in De Standaard.

De stad Vilvoorde trok onder meer met dit onderzoek naar de Raad van State. Andere steden en organisaties, zoals Unizo, deden hetzelfde. Maar op een uitspraak kan het nog lang wachten zijn.